Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer Amerikaanse verdachten gehoord over moord in Bergen

Geplaatst opwoensdag 19 mei 2021 - 11:27

De drie Amerikaanse verdachten van een moord in Bergen zijn in eigen land verhoord. Daarnaast zijn er nog eens drie Amerikaanse verdachten, die niet zijn gearresteerd, gehoord over de moordzaak uit november 2019.

Dat vertelde de aanklaagster woensdagmorgen tijdens een tussentijdse zitting.

Lees ook: 'Oud-hulpsheriff in Amerika opgepakt voor Limburgse moord'

Financieel conflict
Op 26 november 2019 werd de Duitse Thomas Schwarz vermoord in zijn woning in Bergen. Justitie denkt dat de Zwitserse zakenman Lukas F. (50) achter die moord zit. Hij had mogelijk een zakelijk conflict met het slachtoffer. De zakenman kreeg volgens justitie nog geld van de Duitser en toen dat maar niet gebeurde, zou hij drie Amerikanen hebben ingehuurd.

Keel doorgesneden
Zij zijn onlangs in eigen land aangehouden op verdenking van moord. Het trio zou naar Nederland zijn afgereisd en Schwarz ernstig hebben mishandeld, hem hebben vastgebonden en uiteindelijk zijn keel hebben doorgesneden. Eén van de Amerikaanse verdachten, William Lyle J. (34), is een voormalig hulpsheriff van de staat Mississippi.

Moord in Bergen november 2019
Foto: SK-Media

Belangrijke berichten
Inmiddels zijn deze drie mannen en nog eens drie Amerikaanse verdachten gehoord door de politie in eigen land. Daarnaast is de telefoon van één van de verdachten onderzocht en daarin zijn mogelijk interessante berichten aangetroffen. De aanklaagster liet woensdag weten dat de berichten nog geanalyseerd moeten worden.

Het is nog niet bekend of de Amerikanen aan Nederland worden overgeleverd en wanneer dat moet gebeuren.

Geen duidelijk motief
Advocaat Jeroen Soeteman vroeg woensdag het voorarrest van Lukas te schorsen. Volgens de raadsman is er geen sprake van een duidelijk motief. "Ik weet niet waar het verhaal vandaan komt dat het slachtoffer geld schuldig was aan mijn cliënt." Soeteman haalt ook aan dat de Zwitserse zakenman niet op de plaats-delict is geweest.

Lees ook: 'Zwitserse zakenman gaf opdracht voor moord in Bergen'

Negatieve aandacht
Soeteman wees ook op de internationale media-aandacht voor zijn cliënt, tot voor kort een succesvolle zakenman. "Als je zijn naam intikt op Google, vind je meteen een artikel van The Daily Mail over deze zaak. Door alle aandacht is zijn zakelijke positie veranderd. En er zijn verregaande privéconsequenties. De school van zijn zoon heeft bijvoorbeeld diens inschrijving geweigerd vanwege deze zaak."

Vertrouwen opbouwen
Lukas kwam woensdag kort aan het woord. "Ik ga vooralsnog geen verklaring afleggen in deze zaak, op advies van mijn advocaat. Maar mijn voorstel zou zijn dat u me vrijlaat met een enkelband en ik hier in Nederland blijft. Dan kan ik u laten zien dat ik te vertrouwen ben. Het is voor mij belangrijk dat ik mijn kinderen weer kan spreken en zien."

De rechter ging niet mee in het verzoek van Lukas en zijn advocaat. Dat betekent dat de Zwitser in ieder geval blijft vastzitten tot de volgende zitting. Er is nog geen nieuwe zittingsdatum gepland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen