Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer agressie tegen zorgpersoneel: 'Met rotgevoel naar huis'

Geplaatst opzaterdag 12 december 2020 - 7:00

Meer bezoekers en patiënten laten zich tijdens de coronacrisis agressief uit richting ziekenhuispersoneel. Dat merken MUMC+, Zuyderland Ziekenhuis en Laurentius Ziekenhuis in Roermond.

De ziekenhuizen hebben vooral te maken met verbale agressie. "We moeten het niet onderschatten. Het kan even erg aanvoelen als duw- en trekwerk", zegt een woordvoerder van Zuyderland.

Rotgevoel
Hadewych is verpleegkundige op de afdeling acute opname van MUMC+ en heeft bijna elke dienst te maken met verhitte discussies. "Ik ben al een aantal keer met een rotgevoel naar huis gegaan, omdat ik discussies had die niet leuk zijn. Wij als verpleegkundigen voeren ook alleen de regels uit die zijn opgelegd."

Video: L1

Bezoekregelingen
De frustratie lijkt vooral te zitten in de bezoekregelingen. Dat geven alle Limburgse ziekenhuizen als een van de voorbeelden aan. "Er staan dan toch hele families in de hal of ze halen patiënten naar beneden om daar te gaan zitten", zo vertelt de Zuyderland-woordvoerder. "Ze willen met meerdere mensen op bezoek komen of zich afwisselen tijdens het bezoekuur", vult verpleegkundige Hadewych aan.

Frustrerend
"Je merkt dat het voor de bezoeker van de patiënt heel zwaar is. Ze willen graag allemaal bij hun naaste op bezoek komen", geeft de verpleegkundige van het Maastrichtse ziekenhuis aan. "Ik snap het echt. Als je geliefde hier ligt en je weet niet hoe het verder gaat, dan wil je daar nog bij zijn. Het is voor ons frustrerend dat we zoveel tijd kwijt zijn aan die woordenwisselingen, want dat is ook weer tijd die je niet aan de patiënt kunt besteden."

Aantal incidenten
Bij VieCuri, met locaties in Venlo en Venray, en het Sint Jans Gasthuis (SJG) in Weert merken ze niet dat patiënten en bezoekers zich nu agressiever gedragen. Dat is bij het Zuyderland Ziekenhuis, met locaties in Sittard-Geleen en Heerlen, duidelijk anders. Het aantal incidenten steeg daar de afgelopen twee jaar sowieso al; 187 in 2017, 236 in 2018 en vorig jaar in totaal 287. Tot juni van dit jaar staat de teller op 106, waarbij de kanttekening moet worden gezet dat er in de maanden maart, april en mei een bezoekverbod was en de reguliere zorg nagenoeg stillag.

Topje van de ijsberg
"Het aantal meldingen is zeer waarschijnlijk nog het topje van de ijsberg", geeft een woordvoerder van Zuyderland aan. "Veel situaties worden niet altijd gemeld. Enerzijds omdat het ter plekke wordt opgelost door middel van een gesprek en anderzijds is er vaak terughoudendheid door angst om zaken te melden."

Sinds het coronavirus is uitgebroken blijkt de aard van de incidenten ook nog eens zwaarder te zijn. Dat heeft er zelfs toe geleid dat Zuyderland twee keer aangifte moest doen vanwege fysiek geweld. Bij de andere Limburgse ziekenhuizen is het tot nu toe niet zover gekomen. "Fysieke agressie uit zich bij ons bijvoorbeeld door op een balie slaan of een spatscherm omgooien", zegt een woordvoerster van Laurentius Ziekenhuis.

Mondkapjesplicht
Over de mondkapjesplicht ontstaat niet vaak een discussie. Alleen SJG Weert geeft aan af en toe nare reacties daarover te krijgen. MUMC+-verpleegkundige Hadewych wil de bezoekers juist complimenteren. "Ik vind het geweldig hoe ze met de mondkapjesplicht omgaan. Dat hebben ze allemaal fijn op."

Trigger
Toch is er ook begrip bij het ziekenhuispersoneel. "Agressie is vaak door onmacht of onbegrip en niet persoonlijk bedoeld", verklaart een woordvoerster van het Roermondse ziekenhuis. "De coronacrisis is nu een trigger die zorgt voor een extra korter lontje", denkt de woordvoerder van Zuyderland.

Positieve benadering
Desondanks proberen de ziekenhuizen aandacht te vestigen op het probleem of op het voorkomen van agressie. VieCuri en Zuyderland hebben bijvoorbeeld gastheren en gastdames die bezoekers ontvangen en uitleg geven. "We focussen vooral op een positieve en preventieve benadering. En die aanpak werkt", geeft een woordvoerster van VieCuri aan. "Hierdoor creëren we rust. Het werkt de-escalerend, dus voordat iets een probleem wordt, kun je het al in de kiem smoren."

In de Zuyderlandziekenhuizen hangen verder nog grote posters. "Om een statement naar medewerkers te maken dat we agressief gedrag niet accepteren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen