Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer aanmeldingen voor thuisstudies door coronacrisis

Geplaatst opdonderdag 18 juni 2020 - 7:00

Steeds meer mensen zijn een thuisstudie gaan doen. Bij NHA in Panningen nam het aantal studenten en cursisten in maart, april en mei met 40 procent toe. Vooral talen zijn populair.

Door de coronacrisis hebben mensen tijd over. Een kroegbezoek zat er lang niet in, familie bezoeken evenmin. Die extra tijd is onder meer gebruikt om te gaan studeren, merkt ook commercieel manager Bart Frencken van NHA.

500 cursussen
"Sinds het begin van de coronacrisis melden zich veel mensen aan." Het opleidingsinstituut in Panningen biedt ruim 500 cursussen en opleidingen aan en heeft jaarlijks tienduizenden cursisten. Daarmee is het een van de grootste aanbieders van thuisstudies van Nederland.


Fanatieker
De forse toename is vooral toe te schrijven aan de coronacrisis. "Mensen hebben extra tijd en gaan daarom een studie beginnen." Ook zijn cursisten, die al een studie volgen, veel fanatieker. Daardoor studeren ze sneller af, merkt Frencken. Ook bij concurrenten NTI en LOI zagen ze het aantal studenten fors toenemen.

Geknipt
Vooral talen zijn populair. "Vooral de vakantietalen Spaans, Italiaans, Frans en Engels", zegt Frencken. "De mensen denken al na over de vakantie van volgend jaar en daar houden ze nu rekening mee." Maar ook beroepsopleidingen waaronder excel en psychologie zijn in trek. "Maar de populairste opleiding in het begin van de crisis was thuiskapper", lacht Frencken. "De kappers gingen dicht en dat merkten wij meteen aan de aanvragen." Dat de nood hoog was, bleek al snel, "want er waren mensen die de cursus binnen twee weken af hadden. Normaal staat daar 5 maanden voor." Toen de kappers weer open mochten, nam het aantal student voor de cursus thuiskapper meteen weer af.

Top 10 meest gekozen opleidingen/cursussen:
1. Spaans
2. Thuiskapper
3. Kinderpsychologie
4. Engels
5. Gitaar spelen
6. Gebarentaal
7. Gewichtsconsulent
8. Frans
9. Excel
10. Webdesign

Wereldreis
Mai Henckens uit Herten begon onlangs met de cursus gewichtsconsulent. En de coronacrisis speelde daarbij een grote rol. "Ik was samen met mijn vriend op wereldreis. We waren in Thailand toen de coronacrisis begon. We zijn toen terug moeten komen." Terug in Nederland had ze geen baan en zeeën van tijd. Daarom begon ze met een opleiding. "Ik wilde al langer iets met voeding doen. Maar het kwam er nooit van. Dit was het moment om te beginnen."

Piek
Hoewel de coronamaatregelen steeds meer versoepeld worden, blijven de aanvragen bij NHA binnenstromen. Maar dat wil niet zeggen dat 2020 nu al een topjaar is. "Normaal is onze piek in augustus als de scholen weer beginnen", zegt de commercieel manager. "Misschien valt het aantal inschrijvingen in die periode tegen, omdat veel mensen nu al aan een studie zijn begonnen. Dat moeten we afwachten."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen