Voor ouders van een doodgeboren kind is het maandag een bijzondere dag. De kinderen kunnen vanaf nu worden ingeschreven in het persoonsregister. Dat was tot nu toe niet mogelijk.
Met terugwerkende kracht kunnen de kinderen die levenloos geboren zijn vanaf nu alsnog worden ingeschreven.
Monument
Voor vaders en moeders die hun kind tientallen jaren geleden zijn verloren roept deze dag veel emotie op. De moeders mochten destijds niet eens afscheid nemen van hun baby's. Vaak werden ze zo snel mogelijk bij de moeder weggehaald en ergens achteraf begraven. In Nederweert heeft een groep vrouwen in 2004 een monument opgericht voor alle doodgeboren kinderen. Maandagmorgen kwamen ze bij het monumentje bij elkaar om elkaar te steunen.
Lees ook: Vader doodgeboren zoon: 'We kunnen hem eindelijk aangeven'
Trieste dag
Initiatiefnemer Mia Moonen blikt terug op die verschrikkelijke dag 48 jaar geleden: "Een trieste dag. Je bent als het ware verdoofd. Je bent verdoofd, omdat je denkt dat het een mooie dag gaat worden, maar het gaat heel anders worden. Ik mocht mijn kindje niet meer zien. Het werd zo weggedragen. Ik heb er niks meer van meegemaakt. Mijn man kreeg het mee naar huis in een doosje. Het was heel triest."
Ongewijde grond
Ook Bets Mierlo-Hulsers weet het nog als de dag van gisteren. Zij kreeg ruim 50 jaar geleden een doodgeboren baby: "De dokter heeft hem meegenomen. Eigenlijk wilde ik dat helemaal niet, maar het was de beste oplossing. Ik heb later aan meneer pastoor gevraagd waar hij lag, maar dat wist hij niet. Hij is in ongewijde grond begraven. Hoe weet ik niet. Aan een hond of een kat werd meer aandacht aan besteed dan aan een dood kind."
Toos Wullems-Cuijpers heeft hetzelfde verhaal. Zij wilde het kind, een dochtertje, nog even vasthouden, maar dat mocht niet. "Ze is op de babykamer gelegd met de deur op slot. De volgende dag zijn ze haar komen halen."