Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer aandacht voor hond en kat dan doodgeboren kind'

Geplaatst opmaandag 4 februari 2019 - 17:56

Voor ouders van een doodgeboren kind is het maandag een bijzondere dag. De kinderen kunnen vanaf nu worden ingeschreven in het persoonsregister. Dat was tot nu toe niet mogelijk.

Met terugwerkende kracht kunnen de kinderen die levenloos geboren zijn vanaf nu alsnog worden ingeschreven.

Monument
Voor vaders en moeders die hun kind tientallen jaren geleden zijn verloren roept deze dag veel emotie op. De moeders mochten destijds niet eens afscheid nemen van hun baby's. Vaak werden ze zo snel mogelijk bij de moeder weggehaald en ergens achteraf begraven. In Nederweert heeft een groep vrouwen in 2004 een monument opgericht voor alle doodgeboren kinderen. Maandagmorgen kwamen ze bij het monumentje bij elkaar om elkaar te steunen.

Lees ook: Vader doodgeboren zoon: 'We kunnen hem eindelijk aangeven'

Video: L1

Trieste dag
Initiatiefnemer Mia Moonen blikt terug op die verschrikkelijke dag 48 jaar geleden: "Een trieste dag. Je bent als het ware verdoofd. Je bent verdoofd, omdat je denkt dat het een mooie dag gaat worden, maar het gaat heel anders worden. Ik mocht mijn kindje niet meer zien. Het werd zo weggedragen. Ik heb er niks meer van meegemaakt. Mijn man kreeg het mee naar huis in een doosje. Het was heel triest."

Ongewijde grond
Ook Bets Mierlo-Hulsers weet het nog als de dag van gisteren. Zij kreeg ruim 50 jaar geleden een doodgeboren baby: "De dokter heeft hem meegenomen. Eigenlijk wilde ik dat helemaal niet, maar het was de beste oplossing. Ik heb later aan meneer pastoor gevraagd waar hij lag, maar dat wist hij niet. Hij is in ongewijde grond begraven. Hoe weet ik niet. Aan een hond of een kat werd meer aandacht aan besteed dan aan een dood kind."

Toos Wullems-Cuijpers heeft hetzelfde verhaal. Zij wilde het kind, een dochtertje, nog even vasthouden, maar dat mocht niet. "Ze is op de babykamer gelegd met de deur op slot. De volgende dag zijn ze haar komen halen."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen