Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer aandacht voor gezondheid muzikanten'

Geplaatst opwoensdag 31 januari 2018 - 12:55

Conservatoria moeten meer oog hebben voor de gezondheid van hun studenten, want 67 procent van deze leerlingen heeft klachten door het musiceren.

Dat concludeert Vera Baadjou, promovenda aan de Universiteit Maastricht.

Last
Ruim de helft van de aankomende musici heeft last bij het bespelen van een instrument. Pijn, stijfheid of tintelingen in spieren en gewrichten, veel musici praten er volgens de onderzoekster liever niet over, zeker niet als ze op freelance-basis spelen.

Wereldje
Ook is het een kwestie van cultuur in het wereldje, aldus Baadjou: "Simpele maatregelen zoals de repetities verkorten, of meer pauzes invoeren, stranden daarom vaak op verzet."

Topsport
"Musiceren is topsport, maar dat wordt vaak niet ingezien of erkend", zegt de onderzoekster uit Noorbeek, die op 1 februari op haar bevindingen promoveert.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen