Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer aandacht voor gezondheid muzikanten'

Geplaatst opwoensdag 31 januari 2018 - 12:55

Conservatoria moeten meer oog hebben voor de gezondheid van hun studenten, want 67 procent van deze leerlingen heeft klachten door het musiceren.

Dat concludeert Vera Baadjou, promovenda aan de Universiteit Maastricht.

Last
Ruim de helft van de aankomende musici heeft last bij het bespelen van een instrument. Pijn, stijfheid of tintelingen in spieren en gewrichten, veel musici praten er volgens de onderzoekster liever niet over, zeker niet als ze op freelance-basis spelen.

Wereldje
Ook is het een kwestie van cultuur in het wereldje, aldus Baadjou: "Simpele maatregelen zoals de repetities verkorten, of meer pauzes invoeren, stranden daarom vaak op verzet."

Topsport
"Musiceren is topsport, maar dat wordt vaak niet ingezien of erkend", zegt de onderzoekster uit Noorbeek, die op 1 februari op haar bevindingen promoveert.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen