Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Medicijntekort zorgt voor onbegrip en bedreiging apothekers

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 15:50

De oplopende medicijntekorten zorgen steeds vaker voor discussies en onbegrip aan de balies van Limburgse apotheken. Soms is het zelfs zo erg dat klanten agressief worden.

Op dit moment is onder meer de meest gebruikte anticonceptiepil tijdelijk niet leverbaar en kan Parkinson-medicatie niet worden verstrekt. Maar ook worden bepaalde medicijnen niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Dat zorgt voor problemen aan de balie. "Ik ben een keer zodanig bedreigd, dat ik aangifte heb moeten doen", vertelt apotheker Michiel Verhulst uit Elsloo tegen L1.

Verandering van doosje
"Bij mij is de verandering van het doosje van medicijnen een van de grotere problemen", vertelt apotheker René Hinskens uit Roermond. "Dit houdt voor mensen vaak in dat ze te maken krijgen met een andere strip en een andere grote van een pil. Ook komt op dit moment vaak voor dat een generieke pil nu wel leverbaar is, maar over drie maanden niet meer", aldus
Hinskens.

Allergische reactie
Klanten krijgen niet graag een ander doosje omdat ze vaak ergens hebben gehoord dat iemand een allergische reactie heeft gehad van deze variant. "Alleen in de meeste gevallen gebeurt dit niet", legt Hinskens uit. Toch leidt het tot veel onbegrip aan de balie. "Dit heeft emotioneel impact op onze medewerkers."

Basispakket
Apothekers vrezen voor nog meer problemen als er per 1 januari weer medicijnen uit het basispakket verdwijnen. "Vanaf volgend jaar zit de paracetamol 1000 milligram niet meer in het basispakket en een aantal vitaminen. Ik verwacht dat dit weer voor veel vragen gaat zorgen aan de balie, omdat veel mensen dit niet weten en vanaf dan zelf moeten gaan betalen", vertelt apotheker Verhulst.

Boosheid en onbegrip
Apothekersorganisatie KNMP bevestigt de problemen door medicijntekorten. "De medicijntekorten zorgen, begrijpelijk, voor boosheid en onbegrip aan de balie van de apotheek en leveren veel extra werk op voor apothekers en hun medewerkers. Zij proberen patiënten zo goed mogelijk te helpen en gaan op zoek naar geschikte alternatieven", reageert een woordvoerder.

KNMP dringt bij de overheid en politiek aan op maatregelen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te waarborgen.

Geen boosheid aan de balie
Uit een onderzoek van de apothekersorganisatie uit 2016 kwam naar voren dat 75 procent van de apothekersassistenten dagelijks tot wekelijks te maken heeft met woedende klanten. "Inmiddels hangen er ook posters in de apotheken op met de tekst: 'Geen boosheid aan de balie'", vertelt de woordvoerder van de apothekersorganisatie.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen