Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Medicijntekort zorgt voor onbegrip en bedreiging apothekers

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 15:50

De oplopende medicijntekorten zorgen steeds vaker voor discussies en onbegrip aan de balies van Limburgse apotheken. Soms is het zelfs zo erg dat klanten agressief worden.

Op dit moment is onder meer de meest gebruikte anticonceptiepil tijdelijk niet leverbaar en kan Parkinson-medicatie niet worden verstrekt. Maar ook worden bepaalde medicijnen niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Dat zorgt voor problemen aan de balie. "Ik ben een keer zodanig bedreigd, dat ik aangifte heb moeten doen", vertelt apotheker Michiel Verhulst uit Elsloo tegen L1.

Verandering van doosje
"Bij mij is de verandering van het doosje van medicijnen een van de grotere problemen", vertelt apotheker René Hinskens uit Roermond. "Dit houdt voor mensen vaak in dat ze te maken krijgen met een andere strip en een andere grote van een pil. Ook komt op dit moment vaak voor dat een generieke pil nu wel leverbaar is, maar over drie maanden niet meer", aldus
Hinskens.

Allergische reactie
Klanten krijgen niet graag een ander doosje omdat ze vaak ergens hebben gehoord dat iemand een allergische reactie heeft gehad van deze variant. "Alleen in de meeste gevallen gebeurt dit niet", legt Hinskens uit. Toch leidt het tot veel onbegrip aan de balie. "Dit heeft emotioneel impact op onze medewerkers."

Basispakket
Apothekers vrezen voor nog meer problemen als er per 1 januari weer medicijnen uit het basispakket verdwijnen. "Vanaf volgend jaar zit de paracetamol 1000 milligram niet meer in het basispakket en een aantal vitaminen. Ik verwacht dat dit weer voor veel vragen gaat zorgen aan de balie, omdat veel mensen dit niet weten en vanaf dan zelf moeten gaan betalen", vertelt apotheker Verhulst.

Boosheid en onbegrip
Apothekersorganisatie KNMP bevestigt de problemen door medicijntekorten. "De medicijntekorten zorgen, begrijpelijk, voor boosheid en onbegrip aan de balie van de apotheek en leveren veel extra werk op voor apothekers en hun medewerkers. Zij proberen patiënten zo goed mogelijk te helpen en gaan op zoek naar geschikte alternatieven", reageert een woordvoerder.

KNMP dringt bij de overheid en politiek aan op maatregelen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te waarborgen.

Geen boosheid aan de balie
Uit een onderzoek van de apothekersorganisatie uit 2016 kwam naar voren dat 75 procent van de apothekersassistenten dagelijks tot wekelijks te maken heeft met woedende klanten. "Inmiddels hangen er ook posters in de apotheken op met de tekst: 'Geen boosheid aan de balie'", vertelt de woordvoerder van de apothekersorganisatie.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen