Overslaan en naar de inhoud gaan

Medicijntekort zorgt voor onbegrip en bedreiging apothekers

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 15:50

De oplopende medicijntekorten zorgen steeds vaker voor discussies en onbegrip aan de balies van Limburgse apotheken. Soms is het zelfs zo erg dat klanten agressief worden.

Op dit moment is onder meer de meest gebruikte anticonceptiepil tijdelijk niet leverbaar en kan Parkinson-medicatie niet worden verstrekt. Maar ook worden bepaalde medicijnen niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Dat zorgt voor problemen aan de balie. "Ik ben een keer zodanig bedreigd, dat ik aangifte heb moeten doen", vertelt apotheker Michiel Verhulst uit Elsloo tegen L1.

Verandering van doosje
"Bij mij is de verandering van het doosje van medicijnen een van de grotere problemen", vertelt apotheker René Hinskens uit Roermond. "Dit houdt voor mensen vaak in dat ze te maken krijgen met een andere strip en een andere grote van een pil. Ook komt op dit moment vaak voor dat een generieke pil nu wel leverbaar is, maar over drie maanden niet meer", aldus
Hinskens.

Allergische reactie
Klanten krijgen niet graag een ander doosje omdat ze vaak ergens hebben gehoord dat iemand een allergische reactie heeft gehad van deze variant. "Alleen in de meeste gevallen gebeurt dit niet", legt Hinskens uit. Toch leidt het tot veel onbegrip aan de balie. "Dit heeft emotioneel impact op onze medewerkers."

Basispakket
Apothekers vrezen voor nog meer problemen als er per 1 januari weer medicijnen uit het basispakket verdwijnen. "Vanaf volgend jaar zit de paracetamol 1000 milligram niet meer in het basispakket en een aantal vitaminen. Ik verwacht dat dit weer voor veel vragen gaat zorgen aan de balie, omdat veel mensen dit niet weten en vanaf dan zelf moeten gaan betalen", vertelt apotheker Verhulst.

Boosheid en onbegrip
Apothekersorganisatie KNMP bevestigt de problemen door medicijntekorten. "De medicijntekorten zorgen, begrijpelijk, voor boosheid en onbegrip aan de balie van de apotheek en leveren veel extra werk op voor apothekers en hun medewerkers. Zij proberen patiënten zo goed mogelijk te helpen en gaan op zoek naar geschikte alternatieven", reageert een woordvoerder.

KNMP dringt bij de overheid en politiek aan op maatregelen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te waarborgen.

Geen boosheid aan de balie
Uit een onderzoek van de apothekersorganisatie uit 2016 kwam naar voren dat 75 procent van de apothekersassistenten dagelijks tot wekelijks te maken heeft met woedende klanten. "Inmiddels hangen er ook posters in de apotheken op met de tekst: 'Geen boosheid aan de balie'", vertelt de woordvoerder van de apothekersorganisatie.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen