Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Medicijntekort zorgt voor onbegrip en bedreiging apothekers

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 15:50

De oplopende medicijntekorten zorgen steeds vaker voor discussies en onbegrip aan de balies van Limburgse apotheken. Soms is het zelfs zo erg dat klanten agressief worden.

Op dit moment is onder meer de meest gebruikte anticonceptiepil tijdelijk niet leverbaar en kan Parkinson-medicatie niet worden verstrekt. Maar ook worden bepaalde medicijnen niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Dat zorgt voor problemen aan de balie. "Ik ben een keer zodanig bedreigd, dat ik aangifte heb moeten doen", vertelt apotheker Michiel Verhulst uit Elsloo tegen L1.

Verandering van doosje
"Bij mij is de verandering van het doosje van medicijnen een van de grotere problemen", vertelt apotheker René Hinskens uit Roermond. "Dit houdt voor mensen vaak in dat ze te maken krijgen met een andere strip en een andere grote van een pil. Ook komt op dit moment vaak voor dat een generieke pil nu wel leverbaar is, maar over drie maanden niet meer", aldus
Hinskens.

Allergische reactie
Klanten krijgen niet graag een ander doosje omdat ze vaak ergens hebben gehoord dat iemand een allergische reactie heeft gehad van deze variant. "Alleen in de meeste gevallen gebeurt dit niet", legt Hinskens uit. Toch leidt het tot veel onbegrip aan de balie. "Dit heeft emotioneel impact op onze medewerkers."

Basispakket
Apothekers vrezen voor nog meer problemen als er per 1 januari weer medicijnen uit het basispakket verdwijnen. "Vanaf volgend jaar zit de paracetamol 1000 milligram niet meer in het basispakket en een aantal vitaminen. Ik verwacht dat dit weer voor veel vragen gaat zorgen aan de balie, omdat veel mensen dit niet weten en vanaf dan zelf moeten gaan betalen", vertelt apotheker Verhulst.

Boosheid en onbegrip
Apothekersorganisatie KNMP bevestigt de problemen door medicijntekorten. "De medicijntekorten zorgen, begrijpelijk, voor boosheid en onbegrip aan de balie van de apotheek en leveren veel extra werk op voor apothekers en hun medewerkers. Zij proberen patiënten zo goed mogelijk te helpen en gaan op zoek naar geschikte alternatieven", reageert een woordvoerder.

KNMP dringt bij de overheid en politiek aan op maatregelen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te waarborgen.

Geen boosheid aan de balie
Uit een onderzoek van de apothekersorganisatie uit 2016 kwam naar voren dat 75 procent van de apothekersassistenten dagelijks tot wekelijks te maken heeft met woedende klanten. "Inmiddels hangen er ook posters in de apotheken op met de tekst: 'Geen boosheid aan de balie'", vertelt de woordvoerder van de apothekersorganisatie.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen