Overslaan en naar de inhoud gaan

'Media moeten hun eigen broek ophouden'

Geplaatst opvrijdag 20 december 2019 - 15:47

Media moeten zelf voor financiering zorgen. Daarmee kunnen ze laten zien dat er draagvlak is vanuit de maatschappij.

Dat zegt gedeputeerde Ruud Burlet (FvD) tegen L1 Radio naar aanleiding van het stopzetten van de financiële steun van de provincie voor online mediaplatform RadarLimburg.

Bestaansrecht
"Als RadarLimburg groot draagvlak zou hebben in de maatschappij, zou het door de maatschappij gedragen worden en zou er ook financiering vrijkomen. Misschien is daar geen ruimte voor", aldus Burlet. Volgens de gedeputeerde was er bestaansrecht geweest als er niet alleen tijd en moeite was besteed aan het maken van thematische stukken, maar ook aan de financiering voor de toekomst.

Lees ook: Politici op de bres voor mediaplatform RadarLimburg

Ongezond
Volgens Burlet is het niet gezond als media volledig door de overheid gefinancierd zijn. "Ik denk dat daar het verschil van mening ligt." Hij vindt dat de overheid een ondersteunende rol mag spelen, maar dat de media ook zelf fondsen moeten kunnen genereren.

Veel geprobeerd
Emile Hollman, coördinator van de redactie van RadarLimburg, zegt dat het platform de afgelopen jaren heeft bewezen dat het journalistiek onafhankelijk heeft geopereerd. Ook vindt hij dat er wel degelijk draagvlak is en dat veelvuldig is geprobeerd om dat draagvlak te verbreden.

Lees ook: Provincie trekt stekker uit mediaplatform RadarLimburg

Lastig
Hollman benadrukt dat er een verschil is tussen het krijgen van sympathie of geld vanuit de samenleving. "We hebben alle gemeenten aangeschreven, een verzoek ingediend bij het stimuleringsfonds voor de pers en contact gelegd met kennisinstellingen zoals de universiteit en het bedrijfsleven. We hebben ons best gedaan, maar het is heel lastig om geld te krijgen", aldus Hollman.

Overeind blijven
RadarLimburg is drie jaar geleden in het leven geroepen door de provincie. Er waren zorgen over de toekomst van de journalistiek, zo legt Hollman uit. "Als je vindt dat het democratische proces gediend is bij goed geïnformeerde burgers, dan moet er op de lange termijn gekeken worden naar de journalistiek in de omgeving." Hollman vertelt dat de provincies Noord-Holland en Utrecht wel investeren in regiojournalistiek, omdat ze zien dat die onder druk staat. Volgens hem moet de overheid 'een zeer eminente rol oppakken'. Dan kan goede journalistiek overeind blijven.

Hollman hoopt dat er nog ideeën naar voren komen door de publiciteit van dit moment. "Maar het ziet er niet al te rooskleurig uit."

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen