Overslaan en naar de inhoud gaan

'Media moeten hun eigen broek ophouden'

Geplaatst opvrijdag 20 december 2019 - 15:47

Media moeten zelf voor financiering zorgen. Daarmee kunnen ze laten zien dat er draagvlak is vanuit de maatschappij.

Dat zegt gedeputeerde Ruud Burlet (FvD) tegen L1 Radio naar aanleiding van het stopzetten van de financiële steun van de provincie voor online mediaplatform RadarLimburg.

Bestaansrecht
"Als RadarLimburg groot draagvlak zou hebben in de maatschappij, zou het door de maatschappij gedragen worden en zou er ook financiering vrijkomen. Misschien is daar geen ruimte voor", aldus Burlet. Volgens de gedeputeerde was er bestaansrecht geweest als er niet alleen tijd en moeite was besteed aan het maken van thematische stukken, maar ook aan de financiering voor de toekomst.

Lees ook: Politici op de bres voor mediaplatform RadarLimburg

Ongezond
Volgens Burlet is het niet gezond als media volledig door de overheid gefinancierd zijn. "Ik denk dat daar het verschil van mening ligt." Hij vindt dat de overheid een ondersteunende rol mag spelen, maar dat de media ook zelf fondsen moeten kunnen genereren.

Veel geprobeerd
Emile Hollman, coördinator van de redactie van RadarLimburg, zegt dat het platform de afgelopen jaren heeft bewezen dat het journalistiek onafhankelijk heeft geopereerd. Ook vindt hij dat er wel degelijk draagvlak is en dat veelvuldig is geprobeerd om dat draagvlak te verbreden.

Lees ook: Provincie trekt stekker uit mediaplatform RadarLimburg

Lastig
Hollman benadrukt dat er een verschil is tussen het krijgen van sympathie of geld vanuit de samenleving. "We hebben alle gemeenten aangeschreven, een verzoek ingediend bij het stimuleringsfonds voor de pers en contact gelegd met kennisinstellingen zoals de universiteit en het bedrijfsleven. We hebben ons best gedaan, maar het is heel lastig om geld te krijgen", aldus Hollman.

Overeind blijven
RadarLimburg is drie jaar geleden in het leven geroepen door de provincie. Er waren zorgen over de toekomst van de journalistiek, zo legt Hollman uit. "Als je vindt dat het democratische proces gediend is bij goed geïnformeerde burgers, dan moet er op de lange termijn gekeken worden naar de journalistiek in de omgeving." Hollman vertelt dat de provincies Noord-Holland en Utrecht wel investeren in regiojournalistiek, omdat ze zien dat die onder druk staat. Volgens hem moet de overheid 'een zeer eminente rol oppakken'. Dan kan goede journalistiek overeind blijven.

Hollman hoopt dat er nog ideeën naar voren komen door de publiciteit van dit moment. "Maar het ziet er niet al te rooskleurig uit."

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen