Overslaan en naar de inhoud gaan

Medegevangene van Jos Brech: 'Knuffelpedo van de afdeling'

Geplaatst opvrijdag 15 oktober 2021 - 14:57

In totaal heeft Jos Brech (58) vier keer aan medegevangene Bekir E. (34) verteld dat hij Nicky Verstappen heeft gedood. Dat heeft Bekir vrijdag verklaard voor het Hof. "Hij vertelde lachend hoe hij hem meenam. Ik lig er nog wakker van."

Brech en Bekir zaten zes maanden op dezelfde afdeling in de gevangenis in Vught. Daar zouden de twee met elkaar hebben gesproken.

Lees ook: Veroordeelde moordenaar gehoord over zaak Nicky

Lange straffen
Op de betreffende afdeling worden langgestrafte gevangenen vastgehouden, onder wie verschillende kindermoordenaars. Bekir is veroordeeld tot twintig jaar celstraf en een tbs-maatregel voor het doodschieten van de 16-jarige Humeyra bij een school in Rotterdam. Brech zit op de afdeling op verdenking van het ontvoeren, misbruiken en doden van de elfjarige Nicky Verstappen.

Totaal narcistisch
Bekir verklaarde vrijdag voor het Hof dat hij en Brech een sterke band ontwikkelden. "De rest van de afdeling werkte overdag, dus we waren vaak op elkaar aangewezen. We luchtten samen, hij kwam bij me zitten in de keuken en de tuin. Uiteindelijk voerden we diepe gesprekken." Volgens de Rotterdamse moordenaar vertelde Brech veel over priv├ęzaken.

Desondanks omschrijft Bekir zijn voormalig medegevangene niet als vriend. "Deze man is totaal narcistisch. Hij denkt dat hij koning is in zijn eigen wereld, was de knuffelpedo van Vught. Maar iedereen in de gevangenis mag hem. De bewaarders, mensen die er zitten, de afdelingshoofden."

Hand voor mond
Vrienden of niet; Brech zou vier keer hebben toegegeven dat hij Nicky om het leven heeft gebracht. "Hij gaf lachend toe dat hij Nicky tegen het lijf liep bij het tentenkamp (op de Brunssummerheide, red.). Nicky moest plassen en was zelf de tent uitgelopen. Het was volgens hem niet de bedoeling om Nicky dood te maken. Hij zei: 'Ik heb gewoon mijn hand te lang voor zijn mond gehouden.'"

ANP

Live op L1
Volgens Bekir is hij naar justitie gestapt om de nabestaanden van Nicky Verstappen te helpen. "Mij is niets beloofd verder, ik krijg er niets voor terug." Toch zijn er links en rechts kanttekeningen te plaatsen bij zijn verhaal.

Zo claimt hij de zaak niet te hebben gevolgd, totdat hij in november 2020 op Teletekst las dat Brech bij de rechtbank in Maastricht tot 12,5 jaar cel is veroordeeld. In een telefoongesprek met zijn broer zei hij echter dat hij het proces van Brech live had gevolgd via L1.

Groot duimzuigverhaal
Verschillende getuigen vinden het niet bij Brech passen dat hij zijn zaak met anderen bespreekt. Laat staan dat hij een bekentenis zou afleggen aan een medegevangene. De verdachte uit Simpelveld ontkent ook ten stelligste dat hij onthullingen heeft gedaan ten opzichte van Bekir. Brech noemde het 'een groot duimzuigverhaal'.

Lees ook: Ook moordenaar Milly Boele gehoord in zaak-Nicky

'Ben niet bang'
Gerald Roethof, advocaat van Brech, hield Bekir voor dat er een jarenlange celstraf staat op het valselijk beschuldigen van een ander. "Ik ben totaal niet bang voor meineed", counterde de gevangenisgetuige. "Ik sta achter alles wat ik heb gezegd over uw cli├źnt. Het kan dat ik een en ander ben vergeten, maar meineed? Kom op." Bekir bleek sowieso niet onder de indruk van de vragen van Roethof. "Volgens mij had ik advocaat moeten worden."

We noemen de naam van Jos Brech wel volledig, die van Bekir E. niet. Dat heeft te maken met het feit dat Brech op de Nationale Opsporingslijst is geplaatst toen de politie hem zocht en daarmee zijn volledige identiteit bekend is gemaakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen