Overslaan en naar de inhoud gaan

MECC transformeert tijdelijk tot grote theaterzaal

Geplaatst opvrijdag 21 augustus 2020 - 11:34

Een deel van congrescentrum MECC in Maastricht krijgt een metamorfose tot theater met 1250 zitplaatsen. Dat is het maximum aantal stoelen dat het MECC kan neerzetten binnen de coronaregels.

Onder de noemer M-theater staan artiesten als Najib Amhali, Jeroen van der Boom, Dutch Eagles en het Metropole Orkest op het programma.

Vrijthof
M-theater is een initiatief van het Theater aan het Vrijthof en het MECC. Het idee om de congreshal om te turnen tot theaterpodium ontstond bij Jean Boelen, directeur van de Maastrichtse schouwburg, al voordat het coronavirus in Nederland de kop opstak.

Rieu
Het was André Rieu namelijk die met zijn kerstconcerten in het MECC in 2019 de theaterdirecteur inspireerde. "Dit is mooi, hier kunnen we echt iets moois neerzetten", dacht Boelen toen hij de ruimte zag zoals Rieu die had aangekleed.

Video: L1

Zuid-hal
"Het was eigenlijk heel simpel", vult commercieel directeur Frank Mimpen van het MECC aan. "Het theater zocht ruimte voor meer voorstellingen, wij hebben de mogelijkheid om onze hal hiervoor in te zetten." Het pop-up-theater verrijst in de Zuid-hal van het congrescentrum en staat los van de verbouwing van het MECC.

Grootste
Het initiatief staat overigens niet op zichzelf: ook de Brabanthallen in Den Bosch en MartiniPlaza in Groningen hebben een congreshal tot theaterzaal getransformeerd. Met 1250 zitplaatsen 'coronaproof' is het tijdelijke M-theater wél het grootste theater van Limburg.

Bedruipen
Het theaterproject moet zichzelf financieel kunnen bedruipen. Daar hebben Boelen en Mimpen alle vertrouwen in. "We merken aan de voorverkoop van Musica Sacra dat mensen staan te trappelen om weer een voorstelling te bezoeken", zegt Boelen. Mimpen is op zijn beurt blij met de extra reuring in zijn MECC. "Dit laat zien dat we samen iets kunnen betekenen voor de stad en de regio."

Beperkingen
Ondanks die grootte kent het tijdelijk theater wel een aantal beperkingen. Zo is er geen toneeltoren waar een trekkenwand in hangt. Dat is in een theater de constructie waar doeken en decorstukken aan bevestigd zijn. Doordat die voorzieningen er niet zijn, is er geen mogelijkheid om in het M-theater technisch vernuftige musicals neer te zetten. Daardoor ligt de nadruk van de programmering vooral op cabaret en muzikale optredens.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen