Overslaan en naar de inhoud gaan

Meander luidt noodklok over situatie verpleeghuizen

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 18:33

De coronacrisis is een drama voor bewoners van verpleeghuizen, die nu al weken geen bezoek mogen ontvangen en ook nog eens groot risico lopen op besmetting.

Dat zegt bestuursvoorzitter Jack Jansen van zorginstelling Meander donderdag in L1mburg Centraal.

Intelligente lockdown is drama
"De intelligente lockdown is dramatisch voor verpleeghuizen", zegt Jansen. Maar een alternatief zou hij zelf ook niet zo snel kunnen bedenken. De verpleeghuizen en de thuiszorg zijn volgens hem nog een ondergeschoven kindje. Tot nu toe ging de aandacht van de politiek vooral uit naar de ziekenhuizen. "Ik ben blij dat het beter gaat op de intensive cares. Maar in de thuiszorg en de gehandicaptenzorg moet de verbetering echt nog gaan gebeuren", aldus Jansen.

Groot risico en eenzaamheid
Bewoners van verpleeghuizen, maar ook kwetsbare ouderen die nog thuis wonen, lopen op dit moment nog te veel risico op besmetting. Personeel werkte tot nu toe zonder deugdelijke beschermingsmiddelen. En wat het nog dramatischer maakt is dat de ouderen hun familie niet kunnen zien, terwijl juist dat contact zo belangrijk voor ze is.

Video: L1

Eindelijk bescherming
Pas sinds deze week werkt het personeel van de thuiszorg van Meander met deugdelijke beschermingsmiddelen: een spatbril, mondkapje en handschoenen. Thuiszorgmedewerkster Dimphie Miessen uit Sittard: "Tot vorige week wasten wij alleen maar regelmatig onze handen en als het heel erg was konden we handschoenen aantrekken. Maar nu ik met een mondkapje, een spatbril en steeds de handschoenen aan kan werken, slaap ik een stuk beter". Ze was niet alleen bang zelf corona op te lopen en mee te nemen naar huis, maar vooral voor het risico dat de ouderen via haar besmet zouden worden met corona.

Iedereen voorzien
Bestuursvoorzitter Jansen heeft naar eigen zeggen hemel en aarde moeten bewegen om voldoende beschermingsmiddelen voor de thuiszorgmedewerkers te krijgen. Vrijdag worden de extra middelen ook uitgedeeld aan het personeel in de verpleeghuizen en volgende week aan de thuishulpen. Twee weken geleden werd de hulp aan huis stopgezet omdat Meander zei de cliënten en de medewerkers onvoldoende te kunnen behoeden voor besmetting.

Lees ook: Tijdelijke stop huishoudelijke hulp vanwege corona

Thuiszorg
Ook thuiszorg werd alleen nog maar verleend aan mensen die echt niet zonder konden. "Je kunt wel anderhalve meter afstand houden, maar als een cliënt omvalt, dan zul je hem toch overeind moeten helpen", zegt Jansen.

Lees ook: Beperkte thuiszorg: 'Alleen het hoogst noodzakelijke'

Mondkapje voor bezoekers
De extra middelen zijn volgens Jansen broodnodig. "Als wij deze maatregelen niet zouden hebben en er zou een besmetting in een verpleeghuis losbarsten, dat zou dramatisch zijn." Hij houdt zijn hart vast voor wanneer de maatregelen versoepeld worden en er weer bezoek mag komen in de verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Het risico op besmetting is dan meteen weer groot. Hij pleit er dan ook voor dat bezoekers alleen naar binnen mogen met een mondkapje.

Versoepeling
Pas als er voldoende beschermingsmiddelen zijn voor bewoners van verzorgingshuizen, personeel én bezoekers kunnen de maatregelen wat Jansen betreft versoepeld worden. "En dan niet met 45 man tegelijk naar oma, maar af en toe een bezoekje zou al fijn zijn."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen