Overslaan en naar de inhoud gaan

ME slaags met tegendemonstranten KOZP

Geplaatst opzondag 15 november 2020 - 14:49

De ME heeft zondag ingegrepen bij een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht, waar vele honderden tegendemonstranten zich hadden verzameld.

De ME voerde charges uit en probeerde onder meer met paarden en honden de tegendemonstranten op afstand te houden. Er werd met vuurwerk naar de politie gegooid.

Pro-Zwarte Piet
De demonstratie, waar slechts een handjevol KOZP-mensen op af was gekomen, moest in allerijl naar een nieuwe locatie vanwege de toeloop van tegenstanders. Daarom werd de locatie verplaatst van het Vrijthof naar het verderop gelegen Mosae Forum. De demonstranten die al op het Vrijthof waren, werden geƫscorteerd naar die nieuwe locatie.

Video: L1

Mosae Forum
In het Mosae Forum bleef de sfeer echter grimmig. Zo zegt ook een correspondent die ter plaatse was. "De tegendemonstraten verplaatsen zich ook naar het Mosae Forum. Daar greep de politie ook in. Eerst alleen agenten, toen de ME, toen werden schilden gebruikt en tot slot werden ook de paarden en honden ingezet." De KOZP-mensen zijn uiteindelijk rond 15:00 uur met een stadsbus afgevoerd. Daarna werd de sfeer ook snel wat rustiger."

Eieren en vuurwerk
Volgens een correspondent ter plekke werd er met eieren en vuurwerk gegooid door de tegendemonstranten. "Ook enkele kinderkopjes vlogen door de lucht richting de Mobiele Eenheid."

MVV-supporters
Onder de tegendemonstranten bevonden zich ook supporters van voetbalclub MVV, meldt een correspondent. Bijna niemand droeg een mondkapje.

Voetbalclub MVV zegt van de situatie niet te weten. "We juichen het niet toe, zeker niet als er sprake is van geweld, maar als club hebben we geen grip op wat mensen doen buiten ons stadion. De demonstratie is niet in MVV-tijd gebeurd. We laten het aan justitie over om te oordelen of deze mensen iets verkeerds hebben gedaan", aldus een woordvoerder. "Als je het ergens niet mee eens bent mag je dat gerust laten horen. Gebruik je gezonde verstand, ga met elkaar in gesprek."

Reactie
De lokale driehoek laat weten met een verklaring te komen. Kick Out Zwarte Piet zegt in een reactie: "Terwijl de demonstratie van KOZP netjes is aangemeld, wordt wederom de vrijheid van de organisatie en de demonstranten onterecht ingeperkt. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met de politie en de gemeente en het Vrijthof was aangewezen als locatie. Echter zoals we ondertussen gewend zijn, wordt het recht op demonstratie wederom beperkt en ondermijnd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen