Overslaan en naar de inhoud gaan

ME slaags met tegendemonstranten KOZP

Geplaatst opzondag 15 november 2020 - 14:49

De ME heeft zondag ingegrepen bij een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht, waar vele honderden tegendemonstranten zich hadden verzameld.

De ME voerde charges uit en probeerde onder meer met paarden en honden de tegendemonstranten op afstand te houden. Er werd met vuurwerk naar de politie gegooid.

Pro-Zwarte Piet
De demonstratie, waar slechts een handjevol KOZP-mensen op af was gekomen, moest in allerijl naar een nieuwe locatie vanwege de toeloop van tegenstanders. Daarom werd de locatie verplaatst van het Vrijthof naar het verderop gelegen Mosae Forum. De demonstranten die al op het Vrijthof waren, werden geëscorteerd naar die nieuwe locatie.

Video: L1

Mosae Forum
In het Mosae Forum bleef de sfeer echter grimmig. Zo zegt ook een correspondent die ter plaatse was. "De tegendemonstraten verplaatsen zich ook naar het Mosae Forum. Daar greep de politie ook in. Eerst alleen agenten, toen de ME, toen werden schilden gebruikt en tot slot werden ook de paarden en honden ingezet." De KOZP-mensen zijn uiteindelijk rond 15:00 uur met een stadsbus afgevoerd. Daarna werd de sfeer ook snel wat rustiger."

Eieren en vuurwerk
Volgens een correspondent ter plekke werd er met eieren en vuurwerk gegooid door de tegendemonstranten. "Ook enkele kinderkopjes vlogen door de lucht richting de Mobiele Eenheid."

MVV-supporters
Onder de tegendemonstranten bevonden zich ook supporters van voetbalclub MVV, meldt een correspondent. Bijna niemand droeg een mondkapje.

Voetbalclub MVV zegt van de situatie niet te weten. "We juichen het niet toe, zeker niet als er sprake is van geweld, maar als club hebben we geen grip op wat mensen doen buiten ons stadion. De demonstratie is niet in MVV-tijd gebeurd. We laten het aan justitie over om te oordelen of deze mensen iets verkeerds hebben gedaan", aldus een woordvoerder. "Als je het ergens niet mee eens bent mag je dat gerust laten horen. Gebruik je gezonde verstand, ga met elkaar in gesprek."

Reactie
De lokale driehoek laat weten met een verklaring te komen. Kick Out Zwarte Piet zegt in een reactie: "Terwijl de demonstratie van KOZP netjes is aangemeld, wordt wederom de vrijheid van de organisatie en de demonstranten onterecht ingeperkt. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met de politie en de gemeente en het Vrijthof was aangewezen als locatie. Echter zoals we ondertussen gewend zijn, wordt het recht op demonstratie wederom beperkt en ondermijnd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen