Overslaan en naar de inhoud gaan

Mazelen bij student aan universiteit Maastricht

Geplaatst opwoensdag 6 maart 2019 - 17:41

Bij een student aan de Maastrichtse universiteit is mazelen geconstateerd.

De student was niet gevaccineerd tegen de besmettelijke ziekte, meldt de GGD Zuid-Limburg in een brief aan huisartsen in de regio.

Waarschuwing
Volgens de gezondheidsdienst heeft de student in de periode dat hij of zij de ziekte kon overdragen, ook college gevolgd. Onduidelijk is nog of er ook anderen besmet zijn. De GGD heeft medestudenten, medewerkers van de universiteit en huisgenoten van de student ook gewaarschuwd.

Besmettelijk
Mazelen is een erg besmettelijke virusziekte die in sommige gevallen dodelijk kan zijn. Sinds 1976 wordt er in Nederland tegen mazelen gevaccineerd. Sindsdien zijn er nog maar sporadisch uitbraken van mazelen geweest, en dan vooral in conservatief-protestantse kringen waar om religieuze redenen ouders hun kinderen niet vaccineren.

Dodelijk
Bij de laatste Nederlandse epidemie vijf jaar geleden werden 180 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Een 17-jarige patiënt overleefde de ziekte niet.

Verschijnselen
In de brief van vlak voor de carnaval vraagt de GGD aan huisartsen om alert te zijn op mensen met mazelen-verschijnselen. Behalve de typische rode vlekken zijn dat ook koorts, oogontsteking en verkoudheid.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen