Overslaan en naar de inhoud gaan

Maurits (27) maanden na corona: 'Permanente longkramp'

Geplaatst opzaterdag 12 september 2020 - 17:40

De 27-jarige Maurits de Jong uit Maastricht dacht het coronavirus wel even uit te zieken in twee weken. De twintiger, geen onderdeel van de risicogroep, raakte in april besmet en is vijf maanden later nog steeds niet de oude.

Een trap oplopen of even boodschappen doen: het zijn voor Maurits behoorlijke ondernemingen waar hij lang van moet bijkomen. "Ik heb het gevoel dat ik permanent kramp heb aan m'n longen, stekende pijnen", zegt hij. "Andere mensen verwoorden het alsof hun longen in brand staan."

Gezonde twintiger, toch besmet
De Maastrichtenaar hoopt door zijn verhaal te doen andere mensen van zijn leeftijd te waarschuwen om het virus niet te onderschatten. "Toen ik het kreeg, dacht ik: twee weekjes uitzieken en dan kan ik er weer tegenaan. Voor zover ik wist, was ik gezond. Ik was geen risicogroep. Ik dacht: 'het overkomt mij niet', maar het is mij toch overkomen en het is niet één, twee, drie weg."

Oorzaak pijn longen nog raadsel
Waar dat stekende gevoel in zijn longen vandaan komt en waarom zijn herstel zo lang duurt, is vooralsnog een raadsel. Voor Maurits, maar ook voor de experts. "Ik ben door de longarts en cardioloog binnenstebuiten gekeerd. Ik heb perfecte longen en er is niks met mijn hart. Gelukkig geen schade, dat stelde mij wel gerust."

Deze week is Maurits aan de slag gegaan met een fysio- en ergotherapeut:

Video: L1

'Optimisme wordt afgestraft'
"Als je aan het einde van de week een stap vooruit bent, is het winst, maar ik heb geen idee waar de finish ligt", zegt de Maastrichtenaar. "Ik probeer zoveel mogelijk te wandelen en heb een hometrainer. Volgens specialisten is dat het beste om te doen. Maar optimisme wordt afgestraft: als je over de grens gaat, dan merk je dat ook snel."

Elke dag nog last
Iedere dag wordt Maurits aan de erfenis van zijn coronabesmetting herinnerd. Tijdens het boodschappen doen haalt hij soms de kassa, een andere keer staat hij ergens in de winkel puffend over een winkelkar bij te komen. "En bij de kassa moet je na het afrekenen tempo maken om alles in te pakken. Daar merk ik iedere keer dat dit nog niet gaat."

Ademhalingsklachten en tintelende handen
Op 19 april kreeg Maurits de eerste klachten. Hij vermoedt dat hij besmet is geraakt in de supermarkt. "Het was er rond Pasen drukker dan ik ooit had gezien. Er waren maatregelen van kracht, maar er waren momenten dat je met zijn zessen tussen twee schappen stond." De eerste klachten die hij kreeg waren ademhalingsproblemen, tintelende handen en een licht gevoel in het hoofd.

Geen verbetering sinds mei
Vrijdag 24 april kreeg hij de grote klap. Daarop belde hij met de huisarts die op basis van zijn klachten constateerde dat hij corona had, want coronatests waren op dat moment nog alleen voor cruciale beroepen. "Ik heb drie dagen in bed gelegen en kon helemaal niks. Van bed naar keuken moest ik echt drie kwartier bijkomen."

Het leek een paar dagen beter te gaan, maar Maurits werd weer geveld. "Op 1 mei kwam het terug, en sindsdien is er helemaal geen verbetering. Ik dacht vorige week oprecht dat het beter ging, maar vorige week zaterdag zat ik op tribune bij MVV. Ik heb nu nog steeds last van dat moment."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen