Overslaan en naar de inhoud gaan

Masterplan Chemelot: groen, veilig en 5000 nieuwe banen

Geplaatst opdinsdag 18 februari 2020 - 20:51

Chemelot verwacht dat er tot 2030 zo'n 5000 banen bijkomen op en bij het chemie- en onderzoeksterrein.

Dat staat te lezen in het Masterplan Chemelot 2030, dat is opgesteld voor het bedrijventerrein zelf en de binnenhaven van Stein.

Campus en bedrijven
Op dit moment werken er nog zo'n 8000 mensen. Een deel van de nieuwe banen komt door een uitbreiding van de onderzoeks- en onderwijsinstellingen in de Chemelot Campus, de rest komt van bestaande en nieuwe bedrijven.

Drijvende kracht
"Duurzaamheid is de drijvende kracht achter dit masterplan", zegt Chemelot-directeur Loek Radix. "Een deel van de technologiën die daarvoor nodig zijn moeten we nog ontwikkelen, maar duurzaamheid staat, nà veiligheid, bij ons bovenaan de agenda." De duurzaamheidsambities zijn volgens Radix ook goed voor de banengroei. "We hebben nieuwe bedrijven nodig die ons helpen met duurzaamheid. Er is ook al veel belangstelling van bedrijven die zich daarmee bezighouden en zich op Chemelot willen vestigen", aldus Radix.

Bulktransport
Een deel van de nieuwe banen zal buiten het huidige industriepark terechtkomen. Chemelot wil de komende jaren veel meer gebruik maken van gerecyclede grondstoffen, en die vaste stoffen kunnen niet zoals gas en olie nu per pijplijn worden aangevoerd. Ze komen per schip, trein of vrachtwagen. Voor zulk bulktransport is op het Chemelotterrein zelf weinig plaats. In het masterplan staat dat er mogelijk 'externe circulaire sites' moeten worden ontwikkeld, waar afvalstoffen dan kunnen worden opgeslagen en voorbewerkt, voordat ze op Chemelot zelf gebruikt kunnen worden.

Viaduct en gesloten weg
Ook voor het verwachte nieuwe personeel zijn er logistieke hindernissen. Vanwege de extra verkeersdrukte wil Chemelot onder andere beter openbaar vervoer, maar ook een viaduct bij de kruising van de Urmonderbaan en de Oude Postbaan. Voor het vervoer tussen de haven van Stein en het industriepark wil Chemelot bovendien een weg waar alleen eigen verkeer gebruik van kan maken.

Groene energie
Een groot deel van het 80 pagina's tellende masterplan gaat over de duurzaamheidsambities die Chemelot voor de komende tien jaar heeft gesteld. Behalve meer gebruik van kringloopgrondstoffen wil het bedrijf ook de uitstoot van broeikasgassen de komende tien jaar met 59 procent terugbrengen. Ook moeten er meer 'groene' grondstoffen worden gebruikt, moeten de industriële processen efficiënter worden en moet er meer duurzame groene energie gebruikt worden.

Veiligheid
In het plan wordt verder stilgestaan bij de veiligheid. Chemelot kreeg anderhalf jaar geleden een tik op de vingers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In een rapport van de OVV naar aanleiding van een aantal incidenten werd de conclusie getrokken dat er een strategische langetermijnvisie moet komen. Met het programma 'Samen Bewust Veilig' is Chemelot daar nu mee begonnen, met als doel om in 2025 zichzelf de 'veiligste, meest duurzame en meest competitieve materialen- en chemie- en materialensite van Europa' te kunnen noemen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen