Overslaan en naar de inhoud gaan

Martin Buber Plaquette voor Dries van Agt

Geplaatst opvrijdag 22 november 2019 - 21:00

Oud-premier Dries van Agt heeft vrijdagavond in Theater Kerkrade de Martin Buber-plaquette in ontvangst genomen. Van Agt, herstellend van een herseninfarct, kreeg de mensenrechtenprijs uit handen van Jan Terlouw.

De voormalig CDA-voorman werd in mei van dit jaar getroffen door een zware hersenbloeding, maar wilde de prijs toch persoonlijk in ontvangst nemen.

Video: L1

Onafhankelijke denker
Voor de prijsuitreiking sprak de 88-jarige Van Agt met een groep van 50 jongeren. Ondanks zijn broze gezondheid bleek de voormalig premier nog een onafhankelijk denker. Hij brak een lans voor een jeugdparlement, waarschuwde voor klimaatontwikkelingen, maar schroomde ook niet om de aanhoudende bevolkingsgroei ter discussie te stellen.

Verdienstelijk voor medemens
De Martin Buber-Plaquette is een prijs die wordt uitgereikt aan mensen die 'zich verdienstelijk maken voor de medemens', aldus de organiserende stichting Euriade. De plaquette is vernoemd naar de Duitse filosoof Martin Buber, die in zijn theorieën vooral het belang van relaties tussen mensen benadrukt. "Alle werkelijke leven is ontmoeting", zo vatte Buber zijn filosofie zelf samen. Die bereidheid tot ontmoeting, tot dialoog, vormt het belangrijkste criterium in de uitreiking van de prijs. "Met respect, deemoedigheid, moed, wilskracht en energie trekt Dries van Agt zich persoon en zaak aan en treedt prominent op,” aldus voorzitter Werner Janssen van de stichting Euriade over de winnaar dit jaar.

Martin Buber-plaquette Dries van Agt (22 nov 2019)
Foto: L1 (Maurice de Heus)

Samenwerken
Van Agt kreeg de plaquette uit handen van schrijver en voormalig D66-voorman Jan Terlouw. De politici werkten begin jaren '80 nauw samen. In het kabinet Van Agt II en III was Jan Terlouw minister van Economische Zaken en vicepremier. Ook de burgemeesters Petra Dassen en Christoph von den Driesch van de gemeenten Kerkrade en Herzogenrath waren bij de uitreiking aanwezig.

Voorvechter Palestijnse zaak
Van Agt profileerde zich de laatste jaren vooral als een voorvechter van de Palestijnse zaak. Die empathie ontwikkelde hij vooral na zijn periode als minister-president en minister van Buitenlandse Zaken. Een bezoek aan de Universiteit van Bethlehem, eind jaren negentig, bleek het keerpunt voor zijn visie op de relatie tussen Israël en de Palestijnen, zo schreef hij later zelf. Eerder dit jaar, voor zijn hersenbloeding, publiceerde Van Agt nog het boek ‘Palestina in doodsnood’, waarin hij schrijft over ‘flagrante schending van elementaire mensenrechten’ in de bezette gebieden.

Stop bashen
De waardering voor Van Agt komt op een moment dat de regeringscoalitie kibbelt over de Nederlandse houding ten opzichte van Israël en de Palestijnen. ChristenUnie-woordvoerder Joël Voordewind liet weinig aan onduidelijkheid over: "Het bashen van Israël moet heel snel stoppen". Voordewind nam stelling, nadat Nederland instemde met zeven van de acht recente resoluties die de Verenigde Naties tegen Israël aannamen.

De oud-politicus volgt Paul van Vliet op als winnaar van de Martin Buber-plaquette. Andere winnaars waren onder meer Hans-Dietrich Genscher, Michael Gorbatsjov, Peter Maffay, Herman van Veen en Helmut Schmidt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen