Oud-premier Dries van Agt heeft vrijdagavond in Theater Kerkrade de Martin Buber-plaquette in ontvangst genomen. Van Agt, herstellend van een herseninfarct, kreeg de mensenrechtenprijs uit handen van Jan Terlouw.
De voormalig CDA-voorman werd in mei van dit jaar getroffen door een zware hersenbloeding, maar wilde de prijs toch persoonlijk in ontvangst nemen.
Onafhankelijke denker
Voor de prijsuitreiking sprak de 88-jarige Van Agt met een groep van 50 jongeren. Ondanks zijn broze gezondheid bleek de voormalig premier nog een onafhankelijk denker. Hij brak een lans voor een jeugdparlement, waarschuwde voor klimaatontwikkelingen, maar schroomde ook niet om de aanhoudende bevolkingsgroei ter discussie te stellen.
Verdienstelijk voor medemens
De Martin Buber-Plaquette is een prijs die wordt uitgereikt aan mensen die 'zich verdienstelijk maken voor de medemens', aldus de organiserende stichting Euriade. De plaquette is vernoemd naar de Duitse filosoof Martin Buber, die in zijn theorieën vooral het belang van relaties tussen mensen benadrukt. "Alle werkelijke leven is ontmoeting", zo vatte Buber zijn filosofie zelf samen. Die bereidheid tot ontmoeting, tot dialoog, vormt het belangrijkste criterium in de uitreiking van de prijs. "Met respect, deemoedigheid, moed, wilskracht en energie trekt Dries van Agt zich persoon en zaak aan en treedt prominent op,” aldus voorzitter Werner Janssen van de stichting Euriade over de winnaar dit jaar.

Samenwerken
Van Agt kreeg de plaquette uit handen van schrijver en voormalig D66-voorman Jan Terlouw. De politici werkten begin jaren '80 nauw samen. In het kabinet Van Agt II en III was Jan Terlouw minister van Economische Zaken en vicepremier. Ook de burgemeesters Petra Dassen en Christoph von den Driesch van de gemeenten Kerkrade en Herzogenrath waren bij de uitreiking aanwezig.
Voorvechter Palestijnse zaak
Van Agt profileerde zich de laatste jaren vooral als een voorvechter van de Palestijnse zaak. Die empathie ontwikkelde hij vooral na zijn periode als minister-president en minister van Buitenlandse Zaken. Een bezoek aan de Universiteit van Bethlehem, eind jaren negentig, bleek het keerpunt voor zijn visie op de relatie tussen Israël en de Palestijnen, zo schreef hij later zelf. Eerder dit jaar, voor zijn hersenbloeding, publiceerde Van Agt nog het boek ‘Palestina in doodsnood’, waarin hij schrijft over ‘flagrante schending van elementaire mensenrechten’ in de bezette gebieden.
Stop bashen
De waardering voor Van Agt komt op een moment dat de regeringscoalitie kibbelt over de Nederlandse houding ten opzichte van Israël en de Palestijnen. ChristenUnie-woordvoerder Joël Voordewind liet weinig aan onduidelijkheid over: "Het bashen van Israël moet heel snel stoppen". Voordewind nam stelling, nadat Nederland instemde met zeven van de acht recente resoluties die de Verenigde Naties tegen Israël aannamen.
De oud-politicus volgt Paul van Vliet op als winnaar van de Martin Buber-plaquette. Andere winnaars waren onder meer Hans-Dietrich Genscher, Michael Gorbatsjov, Peter Maffay, Herman van Veen en Helmut Schmidt.