Overslaan en naar de inhoud gaan

Martijn van Helvert springt boven Ginkelse Heide

Geplaatst opdonderdag 17 september 2020 - 6:04

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Sittard maakt vrijdag een parachutesprong boven de Ginkelse Heide.

De CDA'er doet dat om de geallieerde soldaten te eren die deelnamen aan de operatie Market Garden bij Arnhem.

Ambassadeur
Het idee om te springen, kwam van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra met wie Van Helvert een goede band heeft. "Ik ben voorzitter van de Contactgroep Verenigde Staten, een club voor parlementsleden van beide landen om informeel uitwisselingen te houden. Vanuit die functie ken ik Hoekstra goed. Ik heb de ambassadeur gevraagd om 18 september naar Limburg te komen om de bevrijdingsdag van Sittard te vieren. Daar zei hij ja op. Op zijn beurt nodigde hij mij uit om dezelfde dag samen te springen boven de Ginkelse Heide. Dat kon ik niet weigeren."

Moeder
"Nee, ik ben nog nooit met een parachute uit een vliegtuig gesprongen. Mijn moeder vroeg al, hoe lang gaat dat duren? Ik zei haar: geen idee, dat hangt ervan af of het goed gaat, haha."

De sprong van Van Helvert maakt deel uit van de NAVO-oefening 'Falcon Leap'. Deze jaarlijks terugkerende oefening wordt altijd gelijktijdig gehouden met de herdenkingen in Ede en Arnhem. In 2019 kwam er 100.000 mensen kijken. Vanwege de coronacrisis is er dit jaar geen publiek bij aanwezig.

Kandidaat lijsttrekker
Van Helvert maakt een zogeheten duo-sprong waarbij hij gekoppeld is aan een ervaren parachutist. Maar dan nog kleven er risico's aan. Maar die lijken het Kamerlid niet te deren. Vrij recent stelde hij zich immers ook kandidaat als lijsttrekker voor het CDA, tegenover partijkanonnen als minister Hugo de Jonge en het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt.

"Nou, dat was een ander soort risico. Meer een kwestie van je kop boven het maaiveld uitsteken. Een parachutesprong loopt doorgaans goed af. Dat is een gecalculeerde onderneming, dus geen risico maar hooguit eng."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen