Overslaan en naar de inhoud gaan

Martijn van Helvert: 'Gigantisch teleurgesteld'

Geplaatst opdonderdag 18 maart 2021 - 8:44

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) uit Sittard is teleurgesteld over het verlies dat zijn partij heeft geboekt bij de verkiezingen.

De partij heeft landelijk fors moeten inleveren en is ook in Limburg gepasseerd door D66.

Klap in Limburg
Het CDA heeft volgens de voorlopige uitslagen in Limburg 11 procent van de stemmen gekregen. Dat is 3,8 procent minder dan bij de vorige verkiezingen. In Limburg zit de partij nog maar een half procent boven het gemiddelde aantal stemmen dat de partij landelijk kreeg en dat is volgens politiek verslaggever Jean van Hoof 'ongekend' voor een partij die in Limburg altijd bovengemiddeld heeft gescoord.

Niet beloond
Martijn van Helvert is een Limburgse kandidaat die normaal gesproken veel voorkeurstemmen krijgt. Maar om met voorkeurstemmen vanaf een 25ste plek op de kandidatenlijst dit keer toch in de Tweede Kamer te komen wordt lastig, erkent ook Van Helvert zelf. "Ja, ik ben natuurlijk gigantisch teleurgesteld. Je hebt vier jaar lang samen met het team keihard geknald, ook hier in Limburg. Het is jammer dat dat niet wordt beloond."

Een belangrijk deel van het verlies voor het CDA wijt Van Helvert aan de coronacrisis. "Ik merk ook zelf dat het een heel spannende situatie was met corona. Mensen zijn boos en verdrietig, en stemmen dan ook op andere mensen", zo zegt hij donderdag in de L1 Nieuwsshow.

Voorkeurstemmen tellen
Het Sittardse Tweede Kamerlid hoeft donderdag in elk geval niet het fractieoverleg in Den Haag bij te wonen. In plaats daarvan gaat hij vooral voorkeurstemmen tellen, zowel uit Limburg als daarbuiten. Voor Limburg betekent dat in elk geval één Limburgs kamerlid minder in Den Haag.

Van Helvert vindt dat vooral jammer voor de Limburgse dossiers waar hij zich altijd sterk voor heeft gemaakt.

Limburgs kamerlid minder
Mocht Van Helvert toch dankzij voorkeurstemmen een plek in de Tweede Kamer krijgen, dan schuift een andere kandidaat een plek naar achteren. In dit geval zou dat eveneens een Limburgse kandidaat zijn: Mustafa Amhaouch uit Panningen.

Toekomst
Wat Martijn van Helvert gaat doen zodra duidelijk is dat hij de komende vier jaar niet meer in de Tweede Kamer zit, weet hij nog niet. "Daar wil ik pas over nadenken als echt duidelijk is wat de uitslag is." Hij sluit niet uit dat hij in de toekomst terugkeert in de Tweede Kamer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen