Overslaan en naar de inhoud gaan

Martens uit Bergen schenkt Oranje winst bij WK-debuut

Geplaatst opzondag 7 juni 2015 - 9:31

De Nederlandse voetbalsters hebben hun debuut op het WK opgeluisterd met een overwinning. Lieke Martens uit Bergen scoorde de enige treffer tegen Nieuw-Zeeland.

De Oranjevrouwen van de Roermondse bondscoach Roger Reijners ontsnapten in de tweede helft aan de gelijkmaker: 1-0. Met de winst zetten de 'Leeuwinnen' direct een flinke stap richting de achtste finales.

Edmonton
Maandenlang had Reijners met zijn selectie toegeleefd naar het WK-debuut. In de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag was het eindelijk zo ver, toen het Wilhelmus door het stadion in Edmonton schalde. De elf in het oranje zongen allemaal hartstochtelijk mee, trots als ze waren om als exponenten van een jarenlange ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal op het mondiale podium te kunnen staan. Daar was door hun voorgangsters jarenlang voor gevochten en gewerkt. Na twee EK-deelnames stond Oranje voor het eerst op het allerhoogste niveau.

WK, Oranjevrouwen, Lieke Martens, ANP
Oranjevrouwen vieren eerste treffer op WK tegen Nieuw-Zeeland.
Foto: ANP

Opportunistisch spel
Het duurde wel even voordat de debuterende voetbalsters de plankenkoorts van zich af hadden gespeeld. Nieuw-Zeeland zocht vanaf de aftrap direct met opportunistisch spel en veel lange halen de weg naar voren. Keepster Loes Geurts hield de ploeg van Reijners in de openingsfase op de been. Oranje schudde de zenuwen na een moeizaam eerste kwartier van zich af en drong Nieuw-Zeeland met het vertrouwde combinatiespel steeds verder terug.

Buitenspel
Nadat een doelpunt van Daniëlle van de Donk was afgekeurd vanwege buitenspel, mocht Martens zich in de 33e minuut wel de eerste Nederlandse doelpuntenmaker op het WK noemen. De 22-jarige linksbuiten krulde de bal vanaf zo'n 20 meter op knappe wijze over de keepster in de hoek: 1-0. Oranje vergat daarna echter door te drukken, terwijl daar wel mogelijkheden voor waren. Spits Vivianne Miedema, geplaagd door fysieke problemen, kwam amper in het stuk voor.

Tegenhouden
In de tweede helft lieten de vrouwen in het oranje zich ver terugdringen door Nieuw-Zeeland. Nederland kwam amper nog van de eigen helft af en beperkte zich tot tegenhouden. De Leeuwinnen bleven met grote moeite en een tikkeltje geluk overeind, waardoor het WK-debuut werd opgeluisterd met een zwaarbevochten zege.

Trainer
Reijners is tevreden over de uitslag, maar waakt voor te veel enthousiasme. "We werden flink teruggedrongen, maar we bleven compact spelen. Echt grote kansen hebben ze niet gehad", analyseert hij tegenover de camera van de NOS. "We hadden dwingender naar die tweede goal moeten zoeken. Je eigen spel blijven spelen. In de eerste helft lukte dat aardig, maar na de rust hadden we daar moeite mee."

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd bij de NOS.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Gerelateerde berichten

Oranjevrouwen naar WK
Oranje-vrouwen verliezen van Schotland
WK, Oranjevrouwen, Lieke Martens, ANP
Nederland tegen Australië bij winst op Japan
Reijners waarschuwt Oranjevrouwen voor Italianen
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen