Overslaan en naar de inhoud gaan

'Marktmacht voor de boeren is te klein'

Geplaatst opwoensdag 21 april 2021 - 5:58

Boeren hebben veel te weinig macht ten opzichte van de supermarkten. Dat zegt Bas Eickhout, Europarlementariër van GroenLinks, in het programma AvondGasten Europa.

Eickhout reageert met zijn uitspraken op kritiek van akkerbouwer Edwin Michiels uit Melderslo, die kritisch is over de Europese ambities.

Winst bij supermarkt
"De supermarkten bepalen de winstmarges, en die zijn zelden voor de boer. Het gaat ook over de investeerders. Rabobank speelt een dubieuze rol hier. Die zorgen er voor dat boeren zich in schulden steken om zoveel mogelijk te produceren. Dan sta je met de rug tegen de muur als uit Brussel plannen komen voor een nieuw landbouwbeleid."

Kringlooplandbouw
De Europese Commissie presenteerde eerder deze maand een actieplan, waarbij vooral de biologische landbouw veel aandacht krijgt. In 2030 moet een kwart van de landbouwgrond biologisch zijn, in Nederland is dat nu nog geen 4 procent. De EU hoopt vooral de vraag naar biologische producten te vergroten, maar volgens Leon Faassen van de Limburgse LLTB is dat een illusie.

"Die markt is er gewoon niet. Als die er was, hadden wij hem al lang gevonden. Dan produceerden we al een kwart biologisch, wij zijn ondernemers. Voor een transitie in de landbouw zijn twee dingen belangrijk. Er moet duidelijkheid zijn voor de langere termijn. Voor 15 of 25 jaar, zodat we daar op kunnen investeren. Plus het is belangrijk dat duidelijk komt waarom we die regels nastreven die we wensen. Hebben we dat doorgerekend?"

Melkboer
PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim roept Faassen op om vooral samen aan die nieuwe ambities te werken. "Niet meer verkopen onder de kostprijs, dat systeem houden we ook met subsidies uit Europa niet meer in stand", zo zegt Chahim. "Ik luister ook graag naar de boeren voor die duurzaamheidsslag. Ze zorgen voor ons voedsel, dat is belangrijk. Mijn eerste bijbaan was bij een melkboer, prachtig bedrijf. Met heel veel nostalgie kijk ik terug op die dagen dat ik met een trekker de mest tussen de spleten probeerde te krijgen. Heerlijk. Als ik nog ergens bij een boer een dagje kan meehelpen, doe ik dat met veel plezier."

Timmermans
Frans Timmermans lanceerde eerder de Europese 'Farm to Fork'-strategie, de nieuwe landbouwvisie. De huidige plannen zijn een uitwerking van dat concept. "Het landbouwmodel van Nederland is eindig", zo concludeert Eickhout. "We gaan dat niet overeind houden, het is veel te wankel. Het systeem staat op omvallen. Ik snap dat een boer meer geholpen wil worden. Dat moeten we ook doen vanuit Europa. Het verdienmodel van banken en tussenhandelaren als supermarkten moet anders".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen