Overslaan en naar de inhoud gaan

Marktkooplieden willen duidelijkheid over weekmarkten

Geplaatst opdonderdag 19 maart 2020 - 19:54

De jaarlijkse Sint Joepmarkt zou donderdag eigenlijk weer in Sittard neerstrijken. Maar uit vrees voor het coronavirus werd de markt vorige week al afgelast. De gewone weekmarkt mocht wel doorgaan.

Marc Schrijen staat achter zijn groente- en fruitkraam in Sittard. “Nee. Druk is het niet”, moet ook hij bekennen. Eigenlijk had het een topdag moeten zijn. In plaats van zo’n 60.000 bezoekers zijn er vandaag maar een paar klanten in de stad.

'Klanten rekenen op me'
“Sint Joep is vorige week afgelast en veel mensen denken dat er helemaal geen markt is”, denkt Schrijen. Veel verdienen doet hij niet vandaag. Toch is hij blij dat de weekmarkt in Sittard gewoon is doorgegaan. “Mijn klanten rekenen toch op me”, verklaart de groenteman. “Vooral in deze tijd.”

Strepen
Uit vrees voor besmettingen met het coronavirus, zijn wel extra maatregelen genomen. Zo staan voor de kramen strepen op de grond om aan te geven hoeveel ruimte de mensen elkaar moeten geven.

Achteruit
Veel bezoekers lijken daar geen boodschap aan te hebben. Maar een vrouw met een grote boodschappentas is op haar hoede. "Achteruit alstublieft. Niet te dichtbij komen", zegt ze verschrikt. "Ik heb het virus gehad en mijn man is nu ziek. Ik moet dus voorzichtig zijn." Toch heeft ze ervoor gekozen om toch naar de markt te komen. "Toen ik ziek was, hebben mensen mij geholpen. Nu doe ik iets voor ze terug." Een bezoeker met een Vietnamese loempia heeft ook geen moment getwijfeld om te gaan. "Het leven gaat door", stelt ze. "Ik werk in de zorg en ben blij dat ik even iets anders heb."

Afgelast
Toch is er veel onduidelijkheid over het wel of niet doorgaan van markten. De markt van Maastricht vrijdag is afgelast. Geleen gaat nog gewoon door. Daar moet volgens de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) snel een einde aan komen. “De markt in Maastricht die morgen zou plaats vinden is vandaag afgelast”, zegt bestuurslid Hannie Heine van de belangenclub. “Vooral voor mensen met verse producten is dat lastig. Die kunnen straks veel weggooien. En maken veel verlies.”

Duidelijkheid
De Veiligheidsregio Noord- en Midden-Limburg zorgde donderdag wel voor duidelijkheid: alle weekmarkten werden per direct verboden. “Dat is natuurlijk een grote klap voor ons dat markten niet doorgaan”, zegt visboer Bart Uffink. “Maar we weten wel waar we aan toe zijn. Dan weten we dat we niets hoeven in te kopen.”

Rechtszaak
De marktkoopmannen en -vrouwen hadden nog de hoop dat de rechter hun tegemoet zou komen. De belangenvereniging CVAH had een zaak tegen de gemeente Dordrecht aangespannen. De gemeente had vorige week de markt verboden tegen de zin van de sector. De rechtszaak moest duidelijk maken of weekmarkten door mogen gaan of niet. Maar de rechtbank besloot vandaag dat de zaak niet in behandeling te nemen omdat er een noodverordening ligt. Daardoor blijft de beslissing over het wel of niet doorgaan van markten bij de gemeenten liggen. Uffing hoopt dat de gemeenten hier goed over nadenken. “Als we dicht gaan wordt de druk op supermarkten nog groter”, stelt hij. “En de markt is in mijn ogen een openlucht supermarkt. Lekker in de buitenlucht.”

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen