Overslaan en naar de inhoud gaan

Markant gebouw: Oud postkantoor Venray gaat tegen de vlakte

Geplaatst opzaterdag 14 augustus 2021 - 8:00

Het werd gebouwd in de jaren '50 en wordt nu gesloopt: het oude postkantoor in Venray. Op de locatie wordt een appartementencomplex gebouwd.

Wanneer het gebouw tegen de vlakte gaat, is nog niet duidelijk. Wel kan het besluit niet meer worden teruggedraaid.

L1

Sloopvergunning
Zo'n tien jaar geleden heeft de gemeente een sloopvergunning afgegeven en die is onomkeerbaar. Het postkantoor heeft geen beschermde status en is geen monument. Daarnaast is het markante gebouw geen eigendom meer van de gemeente. De nieuwe eigenaar is al bezig met het uitwerken van nieuwbouwplannen. "Helaas komt een mooi stukje Venrayse geschiedenis op de lijst van projecten die verloren zijn gegaan", zegt Frans van der Kruijf van Venray Monumentaal.

Initiatieven
In de afgelopen jaren zijn allerlei initiatieven bedacht om het gebouw toch te behouden. "Commercieel gezien is het heel erg lastig om wat met dit gebouwtje te doen", zegt Van der Kruijf . "Hier heeft al een restaurant in gezeten, maar dat heeft het niet gehaald. Verder waren er plannen voor kunsttentoonstellingen, maar ook dat leverde niet veel op."

Gebombardeerd
Het gebouw stamt uit de wederopbouw. Venray heeft het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren gehad. Veel gebouwen werden platgebombardeerd. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het voormalige postkantoor gebombardeerd en tegen de vlakte gegaan", vertelt Frans van der Kruijf. Het postkantoor is na de oorlog opnieuw opgebouwd.

Bibliotheek
Niet alles wat in Venray oud is en leeg komt te staan, wordt zomaar vervangen door nieuwbouw. Verderop in het centrum ligt de bibliotheek. Het pand is ook uit de jaren '50. De bieb verhuist binnenkort naar een andere locatie en er is al een nieuwe bestemming voor het karakteristieke oude gebouw. "De schil van het gebouw blijft behouden", vertelt van der Kruijf. "Er komt een mooie binnenplek en daar omheen worden appartementen gerealiseerd. Dus over een aantal jaar kun op deze plek in Venray prachtig wonen.”

Dit verhaal is onderdeel van een zomerserie over markante leegstaande gebouwen in Limburg, die een nieuwe bestemming krijgen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen