Overslaan en naar de inhoud gaan

Mark Verheijen streek dubbel salaris op

Geplaatst opmaandag 23 februari 2015 - 13:57

Mark Verheijen heeft na zijn installatie tot Kamerlid in 2012 nog zo'n 4000 euro salaris gekregen als gedeputeerde, terwijl hij al ontslag had genomen bij de provincie.

Hij kreeg toen al betaald voor zijn werk als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer, schrijft NRC Handelsblad maandagmiddag. De eerste halve maand kreeg de VVD'er uit Venlo dus een dubbel salaris.

Doorbetaald na ontslag
Op 20 september 2012 begon Verheijen in de Tweede Kamer, zodat hij vanaf die datum de maandelijkse vergoeding (formeel: schadeloosstelling) van ruim 7300 euro bruto per maand kreeg. In zijn ontslagbrief bij de provincie noemde hij 25 september als vertrekdatum. Hij kreeg echter tot 12 oktober van dat jaar doorbetaald, blijkt uit onderzoek van de krant.

Beurskens
Volgens de provinciewet moest Verheijen in functie blijven als gedeputeerde totdat zijn opvolger was geïnstalleerd. Dat gebeurde op 12 oktober, de dag dat partij- en plaatsgenoot Twan Beurskens de portefeuille economische zaken overnam.

Niet terugbetaald
De provincie bleef Verheijen tot die datum doorbetalen voor een totaalbedrag van zo'n 4000 euro. Dat geld heeft de VVD'er nooit terugbetaald aan de provincie. “Ik heb er toen niet bij stilgestaan om het terug te storten. Daar heeft ook niemand mij op attent gemaakt. Ik had het kunnen doen. Maar ik heb, terugkijkend, niet het gevoel dat ik door het niet te doen iets fouts gedaan heb”, zegt Mark Verheijen daarover in NRC.

Voorbeeldfunctie
Volgens de integriteitshandreiking voor provinciale politici moeten bestuurders zich echter realiseren dat zij met publiek geld betaald worden en een voorbeeldfunctie hebben. Politici wordt geacht daar ook naar te handelen. "Hoe kan hij of zij in bijvoorbeeld economisch moeilijke tijden, geloofwaardig een beroep op de soberheid van burgers doen als hij of zij daar zelf niet naar handelt?” staat te lezen in de handreiking.

Declaraties
Twee weken geleden kwam Verheijen al in opspraak toen NRC Handelsblad onthulde dat hij in zijn tijd als gedeputeerde enkele dubieuze declaraties had ingediend, en onterecht gebruik had gemaakt van zijn dienstauto. Naar aanleiding daarvan heeft de Venlose VVD'er zijn werk in de Tweede Kamer tijdelijk neergelegd.

Maandagavond wordt in Provinciale Staten een debat gevoerd over de declaraties van de toenmalige gedeputeerde.

Lees ook:
- Verheijen legt werk neer in afwachting onderzoek
- Aangifte tegen Mark Verheijen wegens omkoping
- VVD'er Verheijen sjoemelde met declaraties

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Mark Verheijen vol vertrouwen over onderzoek VVD
ANP
'Bonnetjes-controle provincie moet anders'
ANP
Gedeputeerde Kersten: media maken Mark Verheijen kapot
Verheijen vertrekt per direct als VVD-Kamerlid
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen