Overslaan en naar de inhoud gaan

Mark Verheijen benaderde Piet van Pol voor bioscoop Venlo

Geplaatst opdonderdag 3 december 2015 - 14:59

Het college van Venlo heeft de raad fout geïnformeerd in het hoofdpijndossier rond bioscoop CityCinema, dat eerder oud-wethouder Mark Verheijen in problemen bracht.

In tegenstelling tot wat steeds is beweerd, ging het initiatief voor de bioscoop niet uit van de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, maar van de gemeente.

Mark Verheijen
Die benaderde Van Pol rond 2008 'actief', zo blijkt uit een document waarover Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad beschikt. Toenmalig wethouder Mark Verheijen (VVD) benaderde de Roermondse zakenman, zo bevestigen ook diverse betrokkenen.

Angel uit debat
Twee jaar geleden ontstond politiek rumoer na berichtgeving dat de gemeente de benodigde grond voor de bioscoop te goedkoop had verkocht aan Van Pol. Op verzoek van de raad onderzocht de lokale Rekenkamer de transactie. De Rekenkamer uitte kritiek op de hele gang van zaken, maar oordeelde dat de transactie paste binnen het beleid om ondernemers die zich melden met een goed plan, ter wille te zijn. Daarmee werd voor een belangrijk deel de angel uit het politieke debat gehaald.

Aangifte gedaan
Uit onderzoek van de Limburgse dagbladen blijkt nu echter dat juist Verheijen Van Pol benaderde, en niet de zakenman de gemeente. Tegen de voormalige wethouder is in februari aangifte van corruptie gedaan door de eigenaar van amusementspark Taurus in Velden. Die wilde ook een bioscoop bouwen. Volgens Heijmans heeft Verheijen Van Pol bevoordeeld in ruil voor bijdragen in de campagnekas van de liberaal. Het Openbaar Ministerie bestudeert de aangifte.

Opheldering geëist
De SP-fractie in Venlo eist nu opheldering van het college. Verheijen verwijst voor een reactie naar het college. Dat beperkt zich in een schriftelijke reactie tot de lezing dat de gemeente destijds Van Pol heeft gevraagd (haalbaarheids)onderzoeken te verrichten.

Lees ook:
- Verbolgen burgemeester: 'Venlo geen bananenrepubliek'
- Exit Mark Verheijen: hoe kon het zo ver komen?
- Heijmans: 'Verheijen probeerde mij te beschadigen'
- 'Vreemd dat bioscoop Velden niet doorging'

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'VVD Limburg moet zelf schoon schip maken'
Van Pol boos maar vol vertrouwen
Rechter beslist: OM hoeft Mark Verheijen niet te vervolgen
Soapserie rondom bioscopen in Venlo duurt voort
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen