Overslaan en naar de inhoud gaan

Marion Koopmans leidt groot internationaal project

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 16:34

Marion Koopmans, geboren in Steyl, wordt coördinator van een groot Europees project om infectieziekten eerder op te storen.

Onder de leiding van Koopmans gaan wetenschappelijke instituten uit twaalf landen daarmee aan de slag. De Europese Commissie subsidieert het project met 15 miljoen euro.

VEO
De wetenschappelijke instituten gaan samenwerken onder de naam Versatille Emerging infectious disease Observatory (VEO). Daarbij worden gegevens uit laboratoriumonderzoeken, veldstudies en big data gebruikt. Burgers kunnen meewerken door informatie te geven.

Voorspellen
"We willen gaan kijken of we beter dan nu kunnen voorspellen waar het risico op uitbraken toeneemt. Als we nu terugkijken naar de eerste coronagolf, dan zie je dat er eerst veranderingen zijn geweest en dan is het achteraf is niet gek dat er uitbraken zijn geweest", zei Koopmans bij Radio 1.

Sociale media
Naast alle beschikbare data uit studies en onderzoeken, gaat het team van Koopmans ook gebruikmaken van sociale media: "Wat er op sociale media gebeurt, is deels een reflectie van wat mensen doen en voelen. Als mensen griepklachten krijgen, gaan ze googelen. Dat zie je als een piek terug. Dat is niet superbetrouwbaar, maar als je dat analyseert, kun je er waarschuwingssignalen uithalen. En we zien dat sociale media worden gebruikt voor nepberichten, het zogenoemde fake news. Dan gaan we kijken: hoe scheiden we echte informatie van nepinformatie. Daar worden zelfs mensen uit de sterrenkunde voor gebruikt", aldus Koopmans.

Vanuit Nederland gaat het Erasmus MC meedoen aan het onderzoek, waar Koopmans werkzaam is als viroloog. Verder werken ook het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mee.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen