Marion Koopmans, geboren in Steyl, wordt coördinator van een groot Europees project om infectieziekten eerder op te storen.
Onder de leiding van Koopmans gaan wetenschappelijke instituten uit twaalf landen daarmee aan de slag. De Europese Commissie subsidieert het project met 15 miljoen euro.
VEO
De wetenschappelijke instituten gaan samenwerken onder de naam Versatille Emerging infectious disease Observatory (VEO). Daarbij worden gegevens uit laboratoriumonderzoeken, veldstudies en big data gebruikt. Burgers kunnen meewerken door informatie te geven.
Voorspellen
"We willen gaan kijken of we beter dan nu kunnen voorspellen waar het risico op uitbraken toeneemt. Als we nu terugkijken naar de eerste coronagolf, dan zie je dat er eerst veranderingen zijn geweest en dan is het achteraf is niet gek dat er uitbraken zijn geweest", zei Koopmans bij Radio 1.
Sociale media
Naast alle beschikbare data uit studies en onderzoeken, gaat het team van Koopmans ook gebruikmaken van sociale media: "Wat er op sociale media gebeurt, is deels een reflectie van wat mensen doen en voelen. Als mensen griepklachten krijgen, gaan ze googelen. Dat zie je als een piek terug. Dat is niet superbetrouwbaar, maar als je dat analyseert, kun je er waarschuwingssignalen uithalen. En we zien dat sociale media worden gebruikt voor nepberichten, het zogenoemde fake news. Dan gaan we kijken: hoe scheiden we echte informatie van nepinformatie. Daar worden zelfs mensen uit de sterrenkunde voor gebruikt", aldus Koopmans.
Vanuit Nederland gaat het Erasmus MC meedoen aan het onderzoek, waar Koopmans werkzaam is als viroloog. Verder werken ook het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mee.