Overslaan en naar de inhoud gaan

Marion Koopmans leidt groot internationaal project

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 16:34

Marion Koopmans, geboren in Steyl, wordt coördinator van een groot Europees project om infectieziekten eerder op te storen.

Onder de leiding van Koopmans gaan wetenschappelijke instituten uit twaalf landen daarmee aan de slag. De Europese Commissie subsidieert het project met 15 miljoen euro.

VEO
De wetenschappelijke instituten gaan samenwerken onder de naam Versatille Emerging infectious disease Observatory (VEO). Daarbij worden gegevens uit laboratoriumonderzoeken, veldstudies en big data gebruikt. Burgers kunnen meewerken door informatie te geven.

Voorspellen
"We willen gaan kijken of we beter dan nu kunnen voorspellen waar het risico op uitbraken toeneemt. Als we nu terugkijken naar de eerste coronagolf, dan zie je dat er eerst veranderingen zijn geweest en dan is het achteraf is niet gek dat er uitbraken zijn geweest", zei Koopmans bij Radio 1.

Sociale media
Naast alle beschikbare data uit studies en onderzoeken, gaat het team van Koopmans ook gebruikmaken van sociale media: "Wat er op sociale media gebeurt, is deels een reflectie van wat mensen doen en voelen. Als mensen griepklachten krijgen, gaan ze googelen. Dat zie je als een piek terug. Dat is niet superbetrouwbaar, maar als je dat analyseert, kun je er waarschuwingssignalen uithalen. En we zien dat sociale media worden gebruikt voor nepberichten, het zogenoemde fake news. Dan gaan we kijken: hoe scheiden we echte informatie van nepinformatie. Daar worden zelfs mensen uit de sterrenkunde voor gebruikt", aldus Koopmans.

Vanuit Nederland gaat het Erasmus MC meedoen aan het onderzoek, waar Koopmans werkzaam is als viroloog. Verder werken ook het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mee.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen