Overslaan en naar de inhoud gaan

Marianne Vos wint Amstel Gold Race na spannende finale

Geplaatst opzondag 18 april 2021 - 11:43

Marianne Vos heeft voor het eerst in haar carrière de Amstel Gold Race gewonnen. De renster van Jumbo-Visma was na een spannende finale de snelste in een sprint van de favorietengroep.

Demi Vollering eindigde als tweede en Annemiek van Vleuten finishte als derde, waardoor het gehele podium uit Nederland komt. Het is voor de tweede keer in de historie dat de top drie volledig uit Nederland komt. In 2001, tijdens de eerste editie, was het ook een Nederlandse 'sweep'.

Vlammende opening
Om 8:30 uur begonnen de rensters bovenop de Cauberg aan een bijzondere Amstel Gold Race, met een lokale ronde als parcours en zonder publiek langs de kant van de weg. Twee rensters wisten direct te ontsnappen: Quinty Ton en Kathrin Hammes. Ze kregen al snel een minuutje voorsprong op het peloton. Daaruit wist een groep van negentien rensters zich los te rijden van de rest. In de groep zat onder meer Lucinda Brand. De groep van 21 rensters wist één minuut voorsprong bij elkaar te rijden. Het team van SD Worx, met Anna van der Breggen en Chantal Blaak in de gelederen, had maar een renster meezitten en besloot om te achtervolgen.

Aanval Vollering
Op de Cauberg besloot Demi Vollering alleen in de achtervolging te gaan op de kopgroep, maar ze kwam niet weg. Daarna ging ploeggenote Anna van der Breggen hard op kop rijden. Daardoor werd het gat langzaam maar zeker gedicht en konden tien kilometer later de favorieten aansluiten op de Bemelerberg. In het spektakel om het gat te dichten werden sommige rensters korte tijd gelost, onder wie Annemiek van Vleuten. Door het spectaculaire begin ontstonden twee grote groepen. De favorieten hadden de slag echter niet gemist en dus was al snel duidelijk dat zo'n dertig rensters nog kans maakten op de zege.

Van Vleuten
Aan het einde van de derde ronde besloot Pauliena Rooijakkers de knuppel in het hoenderhok te gooien. De aanval van de renster uit Venray kreeg al snel een vervolg door een aanval van Annemiek van Vleuten. De renster van Movistar trok daardoor de kopgroep uit elkaar. Kort na de passage van de finish ging Lucinda Brand in de aanval. Aan de voet van de Geulhemmerberg kreeg ze gezelschap van Grace Brown, maar bovenop de Geulhemmerberg sloten de favorieten aan. Door de reeks van aanvallen was wel een deel van de kopgroep op ruime achterstand gereden.

Rooijakkers
Op de Bemelerberg probeerde Grace Brown het nog een keer. Ze wist een gaatje te slaan. Enkel Rooijakkers kon volgen. De rensters reden al snel een behoorlijke voorsprong bij elkaar en gingen met een voorsprong de laatste ronde in. In de afdaling van de Brakkeberg moest Rooijakkers een gaatje laten op Brown, waardoor ze alleen aan de leiding kwam te rijden. Op de top van de Geulhemmerberg had ze 24 seconden voorsprong op de achtervolgende groep. De Australische hield tot aan de voet van de Cauberg stand, maar was niet opgewassen tegen het achtervolgingsgeweld van de favorietengroep.

Finishfoto
Annemiek van Vleuten opende de aanval, maar werd gecounterd door titelverdedigster Katarzyna Niewiadoma die vol doortrok. Alleen Elisa Longo Borghini kon mee. De twee rensters leken te gaan sprinten voor de overwinning, maar keken teveel naar elkaar. Daardoor kon de achtervolgende groep op 300 meter van de finish terugkeren. In de sprint bleek Marianne Vos duidelijk het sterkste, al twijfelde ze even doordat ze wat vroeg begon te juichen. Uiteindelijk bleek ze na bestudering van de finishfoto duidelijk de sterkste.

De Limburgse rensters kleurden de koers dus mee. Pauliena Rooijakkers (22e) en Sabrina Stultiens (41e) finishten in de topvijftig.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen