Overslaan en naar de inhoud gaan

Marianne Vos wint Amstel Gold Race na spannende finale

Geplaatst opzondag 18 april 2021 - 11:43

Marianne Vos heeft voor het eerst in haar carrière de Amstel Gold Race gewonnen. De renster van Jumbo-Visma was na een spannende finale de snelste in een sprint van de favorietengroep.

Demi Vollering eindigde als tweede en Annemiek van Vleuten finishte als derde, waardoor het gehele podium uit Nederland komt. Het is voor de tweede keer in de historie dat de top drie volledig uit Nederland komt. In 2001, tijdens de eerste editie, was het ook een Nederlandse 'sweep'.

Vlammende opening
Om 8:30 uur begonnen de rensters bovenop de Cauberg aan een bijzondere Amstel Gold Race, met een lokale ronde als parcours en zonder publiek langs de kant van de weg. Twee rensters wisten direct te ontsnappen: Quinty Ton en Kathrin Hammes. Ze kregen al snel een minuutje voorsprong op het peloton. Daaruit wist een groep van negentien rensters zich los te rijden van de rest. In de groep zat onder meer Lucinda Brand. De groep van 21 rensters wist één minuut voorsprong bij elkaar te rijden. Het team van SD Worx, met Anna van der Breggen en Chantal Blaak in de gelederen, had maar een renster meezitten en besloot om te achtervolgen.

Aanval Vollering
Op de Cauberg besloot Demi Vollering alleen in de achtervolging te gaan op de kopgroep, maar ze kwam niet weg. Daarna ging ploeggenote Anna van der Breggen hard op kop rijden. Daardoor werd het gat langzaam maar zeker gedicht en konden tien kilometer later de favorieten aansluiten op de Bemelerberg. In het spektakel om het gat te dichten werden sommige rensters korte tijd gelost, onder wie Annemiek van Vleuten. Door het spectaculaire begin ontstonden twee grote groepen. De favorieten hadden de slag echter niet gemist en dus was al snel duidelijk dat zo'n dertig rensters nog kans maakten op de zege.

Van Vleuten
Aan het einde van de derde ronde besloot Pauliena Rooijakkers de knuppel in het hoenderhok te gooien. De aanval van de renster uit Venray kreeg al snel een vervolg door een aanval van Annemiek van Vleuten. De renster van Movistar trok daardoor de kopgroep uit elkaar. Kort na de passage van de finish ging Lucinda Brand in de aanval. Aan de voet van de Geulhemmerberg kreeg ze gezelschap van Grace Brown, maar bovenop de Geulhemmerberg sloten de favorieten aan. Door de reeks van aanvallen was wel een deel van de kopgroep op ruime achterstand gereden.

Rooijakkers
Op de Bemelerberg probeerde Grace Brown het nog een keer. Ze wist een gaatje te slaan. Enkel Rooijakkers kon volgen. De rensters reden al snel een behoorlijke voorsprong bij elkaar en gingen met een voorsprong de laatste ronde in. In de afdaling van de Brakkeberg moest Rooijakkers een gaatje laten op Brown, waardoor ze alleen aan de leiding kwam te rijden. Op de top van de Geulhemmerberg had ze 24 seconden voorsprong op de achtervolgende groep. De Australische hield tot aan de voet van de Cauberg stand, maar was niet opgewassen tegen het achtervolgingsgeweld van de favorietengroep.

Finishfoto
Annemiek van Vleuten opende de aanval, maar werd gecounterd door titelverdedigster Katarzyna Niewiadoma die vol doortrok. Alleen Elisa Longo Borghini kon mee. De twee rensters leken te gaan sprinten voor de overwinning, maar keken teveel naar elkaar. Daardoor kon de achtervolgende groep op 300 meter van de finish terugkeren. In de sprint bleek Marianne Vos duidelijk het sterkste, al twijfelde ze even doordat ze wat vroeg begon te juichen. Uiteindelijk bleek ze na bestudering van de finishfoto duidelijk de sterkste.

De Limburgse rensters kleurden de koers dus mee. Pauliena Rooijakkers (22e) en Sabrina Stultiens (41e) finishten in de topvijftig.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen