Overslaan en naar de inhoud gaan

Maria ontmoet na 72 jaar familie: 'Dacht altijd: er is niemand'

Geplaatst opdonderdag 14 februari 2019 - 22:28

Maria Andres woont in Eckelrade en is dochter van een Afro-Amerikaanse soldaat. Na 72 jaar heeft ze voor het eerst in haar leven haar familie in Amerika ontmoet, waaronder haar zus.

Na de ontmoeting heeft ze er heel veel familieleden bij. "Reken maar op honderd, zou het niet meer zijn", zegt ze donderdag in L1mburg Centraal.

Geweldig gevoel
"Ik ben in Orlando geweest en Fort Lauderdale. Ik heb ze niet allemaal gezien, want er zijn nog veel meer familieleden", zegt de 72-jarige Andres die enkele weken geleden op het vliegtuig naar Amerika stapte. "Ik heb dus echt familie en ben niet alleen op de wereld. Het is echt een geweldig gevoel. Ik dacht altijd: er is niemand."

Video: L1

'Zus in shock'
"Ik heb mijn zus heel even ontmoet", zegt de Eckelraadse. Ze vermoedt dat haar zus in shock is vanwege het feit dat ze er ineens een zus bij heeft. "Ze heeft niet meer gereageerd, maar het contact was heel leuk. Een aantal familieleden zijn bezig haar te stimuleren mij te ontmoeten." Naast haar zus heeft Andres ook nog plannen om haar broertje een keer te ontmoeten. "Ik ga absoluut nog een keer terug"."

Vaders graf
Ze bezocht met haar 'nieuwe familie' onder andere het graf van haar vader. "Dat was echt emotioneel", zegt de vrouw die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd geboren. Ze ziet toch herkenningspunten in haar familieleden. "Vooral de vrouwen zijn klein, net zo klein als ik. Ze hebben ook zacht kroeshaar, ik dacht dat dat kwam omdat ik een mix ben."

Boek
Ze kwam door een boek van Mieke Kirkels erachter dat ze wel eens niet alleen op de wereld kon. Kirkels schreef over bevrijdingskinderen in het boek Kinderen van zwarte bevrijders. "Ik las dat en dacht: ik ben ook een kind van een zwarte Amerikaan. Ik heb toen contact gelegd met Mieke. Die heeft zonder onderscheid te maken tussen Nederlandse bevrijdingskinderen en Duitse bezettingskinderen mijn verhaal meegenomen."

"Ik ben nog steeds dezelfde maar ik ben wel veel blijer", zegt Andres.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen