Overslaan en naar de inhoud gaan

'Marechaussee gaat boekje te buiten bij grenscontroles'

Geplaatst opdinsdag 26 april 2016 - 7:13

De Koninklijke Marechaussee gaat bij de controles in de grensstreek geregeld haar boekje te buiten.

Leden van het korps voeren controles uit die niet tot hun takenpakket behoren. Dat schrijft Trouw dinsdag op basis van onderzoek van de Universiteit Leiden.

Onwettig optreden
De Marechaussee controleert bij de mobiele
grenscontroles op mensensmokkel, identiteitsfraude en illegale migratie, maar doorzoekt ook auto's op zoek naar drugs. De bevoegdheid daarvoor ontbreekt, want zulke controles zijn in principe een taak van de politie. De Marechaussee mag alleen op drugs controleren wanneer er een concrete verdenking bestaat, maar dat is vaak niet het geval.

Boeven vangen
Hoogleraar Maartje van der Woude stond aan het hoofd van het onderzoek. Volgens haar is de gang van zaken onwenselijk omdat de burger zich beschermd moet weten tegen onwettig overheidsoptreden. Van der Woude heeft wel een verklaring voor het gedrag van de Marechaussees. "De
veiligheidspet lijkt door sommigen niet alleen belangrijker, maar ook leuker te worden geacht dan de vreemdelingenpet. Jongere marechaussees in het bijzonder gebrand zijn op het vangen van boeven in plaats van op het toezicht houden op de Vreemdelingenwet", aldus de hoogleraar.

Voor het onderzoek van de Universteit Leiden werden gesprekken gevoerd met verschillende Marechaussees en reisden onderzoekers zo'n 800 uur mee met het Mobiel Toezicht Veiligheid.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen