Overslaan en naar de inhoud gaan

Mansveld geeft geen opheldering over Abellio-voordeel

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2015 - 20:33

PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld zegt 'niet te kunnen bevestigen of ontkennen' dat Abellio als NS-dochter oneerlijk voordeel had in de Limburgse OV-aanbesteding.

In antwoord op schriftelijke vragen van de VVD antwoordt zij ook dat het 'mij niet bekend' is of de NS garanties heeft afgegeven voor Abellio. Abellio mag vanaf december 2016 vijftien jaar lang het openbaar vervoer verzorgen in de provincie.

Macht misbruikt
Donderdag meldde De Telegraaf dat uit een voorlopig rapport van kartelwaakhond ACM (Autoriteit Consument en Markt) zou blijken dat de NS haar macht heeft misbruikt bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer.

Concurrenten
Zo zou de NS aan concurrenten hoge prijzen rekenen voor bijvoorbeeld eigen OV-chippalen op stations. In Limburg hebben ook de huidige vervoerder Veolia en Arriva meegedaan aan de aanbesteding.

Op verzoek van de Tweede Kamer komt de staatssecretaris samen met VVD-minister Henk Kamp binnen een week met een brief over de beschuldiging.

Geen kruisbestuiving
In de beantwoording van de eerdere schriftelijke vragen stelt de staatssecretaris wel dat uit onderzoek van het Ministerie van Financiƫn is gebleken dat er geen sprake is van kruisbestuiving tussen de NS en haar dochterbedrijven. 'Dit betekent dat NS geen producten, diensten of middelen aan Abellio levert voor een vergoeding die onder de prijs ligt die gerekend zou worden aan derden', schrijft Mansveld.

Van Helvert
Een meerderheid van de Tweede Kamer zag overigens niks in het voorstel van CDA-'er Martijn van Helvert uit Susteren om op korte termijn een debat te houden naar aanleiding van het verhaal in De Telegraaf. Dat debat vindt nu pas over een tijdje plaats.

Ophef
CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck denkt niet dat de ophef over het vermeende ACM-advies gevolgen heeft voor de aanbesteding van de provincie. Volgens hem gaat de provincie gewoon door op de uitgestippelde weg en is er geen reden voor bezorgdheid. De zaak bij de kartelautoriteit speelt tussen Veolia en NS, aldus Van der Broeck.

Veolia en NS zwijgen
Veolia zegt zich gesterkt te voelen in haar al lang geuite kritiek op de aanbestedingsprocedure. Maar zo lang het rapport van de kartelwaakhond niet definitief is, wil Veolia niet reageren. Dat geldt ook voor de NS.

Lees ook:
- Ook VVD heeft vragen over aanbesteding Abellio
- CDA eist opheldering over aanbesteding Limburgs OV

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

CDA eist opheldering over aanbesteding Limburgs OV
Ook VVD heeft vragen over aanbesteding Abellio
Dinsdag principe-besluit over OV-aanbesteding
NS-debacle: Kamer kritisch op Mansveld en Dijsselbloem
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen