Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Mannen 'domineren' muziekwereld: waar zijn de vrouwen?

Geplaatst opvrijdag 3 mei 2019 - 14:05

Festival Conincx Pop gooit dit jaar het roer om. Het festival in Elsloo programmeert dit jaar bands die minimaal een vrouw in de gelederen hebben. Op deze manier wil het festival ervoor zorgen dat er meer vrouwen op het podium staan.

Een nobel streven, maar of het iets gaat uithalen zal de toekomst moeten uitwijzen. De muziekwereld wordt gedomineerd door mannen. Ook naast het podium.

Festivals en poppodia
Bij de grote Limburgse festivals als Pinkpop, Bospop en Solar staat immers een man aan het roer. Landelijk is dat niet anders, zo blijkt uit cijfers van communicatie- en marketingburo EM-Cultuur. Maar liefst 75 procent van de festivalbazen is man. Bij de marketing- en communicatie voeren vrouwen de boventoon. Die klus wordt in 56 procent van de gevallen door een vrouw geklaard. Uit andere cijfers van EM-cultuur blijkt dat afgelopen jaar gemiddeld 84 procent van de poppodia-directeuren man was. Ook in de programmeursfunctie zijn vrouwen ondervertegenwoordigd; slechts 23 procent is vrouw.

Lees ook: Conincx Pop gooit roer om en wil meer vrouwen

Mannenwereld
Directeur Paul Moerel van Pop in Limburg heeft ook niet direct een oorzaak paraat voor de scheve verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in de sector. "Het is wel iets wat wij ook merken", zegt de directeur van de popkoepel. "De muziekwereld is toch écht een blanke mannenwereld. Hoe dat kan? Geen idee eigenlijk. Je ziet natuurlijk wel dat de mega-acts zoals Pearl Jam, U2 en Metallica allemaal mannen zijn. En dat zijn de voorbeeldfuncties."

Vrouwelijke collega's
Daarmee wil Moerel niet zeggen dat er geen plek is voor vrouwen. Hij noemt met succesvolle acts als
Lotte Walda, Blackbird, Kovacs en in het verleden Kill Ferelli enkele voorbeelden. "Overigens ben ik bij ons op kantoor de enige man", zegt hij. "Maar dan heb je inderdaad wel weer het beeld dat een man de directeur is."

Werk aan de winkel
Volgens Pop in Limburg is er daarom nog wel wat werk aan de winkel. "We proberen daarom ook om vrouwen in de muziekwereld op de voorgrond te krijgen. Dat doen we bijvoorbeeld door bij jury's minimaal één vrouw te zetten, workshops door vrouwen te laten geven en vrouwen als presentator bij evenementen in te zetten."

Volt
Tot voor een tijd geleden had Limburg wel een poppodium met een vrouwelijke directeur. Poppodium Volt in Sittard werd geleid door Marike Peters, die Maud Schlössels aannam als programmeur. Peters begrijpt eigenlijk ook niet zo goed hoe het komt dat het aandeel vrouwen in de muziekbusiness zo laag is, vertelt ze. "Ik zit al zo lang in dit vak, ik heb altijd in deze mannenwereld gewerkt, ik weet eigenlijk niet beter."

Gokje
Toch doet ze een gok. "Misschien dat onze generatie nog is opgegroeid is met het idee dat je als vrouw eerder voor de zorg of iets dergelijks kiest en dat leiding geven niet voor vrouwen is. Maar we zijn inmiddels dertig jaar verder en de vrouwen van nu zijn de vrouwen van toen niet meer, we zouden toch beter moeten weten."

Vrouwelijke stagiaires
Opvallend genoeg vertelt Peters dat de beste stagiaires die ze zelf had, vrouw waren. "Heel bizar", zegt ze. Volgens haar excelleerden die stagiaires altijd door hun perfectionisme, pro-actieve houding en niet afwachtend zijn. "Heel erg dat ik dat moet zeggen, maar ze waren vaak gewoon sneller van begrip." Dat is in contrast met de voorkeur die ze zelf heeft. "Ik werk zelf liever met mannen. Die zijn gewoon wat chiller
of zo. Als ze iets niet bevalt dan zeggen ze je dat ook meteen, ze lijken wat directer."

Emancipatie
De voormalig directrice van Volt werkt inmiddels buiten de provincie als zelfstandige binnen de
popsector. Wat er moet gebeuren om de emancipatie van vrouwen te bevorderen, weet ze eigenlijk ook niet precies. "Ik vind het raar als je een vrouw gaat aannemen, gewoon omdat het een vrouw is. Maar ik denk wel dat het belangrijk is om vrouwen te werven; je kunt het uitnodigender maken voor vrouwen om te solliciteren door bijvoorbeeld aan te geven dat de voorkeur uit gaat naar een vrouw. Maar als dan bijvoorbeeld naar voren komt dat een man in de procedure veel beter uit de bus komt dan een vrouw, zou ik het raar vinden als je dan toch een vrouw kiest. Dan ben je een slechte ondernemer, denk ik."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto en win prijzen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen