Overslaan en naar de inhoud gaan

Mannen aangehouden voor plannen terroristische aanslag

Geplaatst opdonderdag 27 september 2018 - 19:31

Zeven mannen zijn donderdagmiddag in Weert en Arnhem aangehouden voor het plannen van een grote terroristische aanslag.

Dat meldt de politie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) en de politie is daarmee een terroristische aanslag voorkomen.

Helikopters
De verdachten werden op de Trancheeweg klemgereden door de politie volgens WeertdeGekste.nl. Hoeveel mannen in Weert zijn opgepakt, is niet bekend. De aanhouding werd gedaan door anti-terrorismeteams van de Dienst Speciale Interventies (DSI), die werd ondersteund door observatieteams en helikopters. Er zouden bij de actie een Franse bestelbus en twee personenauto’s in beslag zijn genomen.

Bomvesten
Volgens het OM waren de verdachten vergevorderd met het plannen van een aanslag op een evenement. Ze wilden volgens het OM machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats zouden de verdachten een autobom willen laten ontploffen. Bij de aanhoudingen vond de politie vijf handvuurwapens. Drie van hen komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen.

Video: Track '88

In het vizier
De politie was al maanden bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de mannen. Daarbij kreeg ze een groep rond een 34-jarige man van Iraakse afkomst uit Arnhem in het vizier. Hij was in 2017 nog veroordeeld voor poging tot uitreizen naar het strijdgebied van IS. De medeverdachten zijn tussen de 21 en 34 jaar oud. Daarvan zijn twee eerder veroordeeld vanwege een poging om uit te reizen.

Stroomversnelling
Het onderzoek kwam in een stroomversnelling door de vergevorde plannen van de verdachten. Zo zochten zij voor een aanslag naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer (auto)bommen. Ook werd er gezocht naar informatie over mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten.

Het zevental wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze mogen alleen praten met hun advocaat.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen