Overslaan en naar de inhoud gaan

Manifestatie tegen kap bos bij autofabriek Nedcar

Geplaatst opzaterdag 8 januari 2022 - 13:23

Zo’n 150 mensen demonstreren zaterdagmiddag in het Maaslandpark in Sittard tegen de voorgenomen kap van het Sterrebos in Born.

Autofabriek VDL Nedcar wil op korte termijn uitbreiden en daarvoor moet het bos tegen de vlakte. De actievoerders in Sittard verzetten zich tegen de kap.

Video L1

'Ronduit asociaal'
"In de huidige klimaatcrisis is het ronduit asociaal om een bos op te offeren voor de uitbreiding van een autofabriek", aldus een deelnemer namens de actiegroep Red het Sterrebos. "Het gaat zeker een eeuw duren voordat een nieuw bos hetzelfde CO2-opslagniveau bereikt. Bovendien leven er reeën, dassen en bedreigde vleermuizen in het Sterrebos. Wij zijn voor een duurzame toekomst - voor iedereen!"

Uit het hele land
De demonstratie zaterdag krijgt steun van een delegatie van enkele tientallen actievoerders van Amelisweerd niet Geasfalteerd. Deze actiegroep verzet zich tegen boskap in Utrecht voor de verbreding van een snelweg. Leden van de actiegroep zijn als vleermuizen uitgedost. Ook actievoerders van Extinction Rebellion zijn bij de manifestatie aanwezig, evenals Statenleden van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Lees ook: Laatste voorstel actievoerders Sterrebos: verplaats de bomen

Demonstratie Red het Sterrebos Sittard - 8 jan 2022
Demonstratie Red het Sterrebos.
Foto: L1

In beroep
De Raad van State buigt zich komende donderdag over een beroep door actiegroep De Groene Sporenwolf (DGS) tegen de door de Provincie Limburg vergunde kap van 7,4 hectare bos. Volgens DGS zijn er alternatieven voor de uitbreiding van Nedcar, waarbij het bos gespaard kan blijven. Die alternatieven zijn echter duurder dan boskap. Het bos is eigendom van VDL.

Lees ook: Raad van State komt sneller met uitspraak kap Sterrebos

Volgens VDL zou de Amerikaanse autobouwer Rivian een bovengemiddelde belangstelling voor de productie van elektrische voertuigen bij Nedcar in Born hebben. Maar daarvoor moet het bedrijf worden uitgebreid op de lap grond waar nu al een paar eeuwen een bos is. De provincie Limburg gaf toestemming voor de kap. DGS stapte vervolgens naar de Raad van State en vocht die vergunning aan.

Geen regeling
VDL onderhandelde de afgelopen weken met DGS over een regeling die een snelle kap mogelijk zou maken. Maar beide partijen kwamen daarin vooralsnog niet nader tot elkaar. Een woordvoerder van Red het Sterrebos zei zaterdag in zijn toespraak tot de actievoerders in Sittard, te hopen dat DGS de rug recht houdt tegen VDL.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen