Overslaan en naar de inhoud gaan

Manifestatie MVV-fans: 'Relschoppers blijf van onze stad af'

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2021 - 19:34

Een grote groep MVV-supporters trok dinsdagavond door Maastricht als waarschuwing voor eventuele relschoppers om 'hun' stad met rust te laten.

De groep bestond uit 100 tot 200 personen, zo zag een verslaggever van L1.

Lees ook: Voetbalsupporters tegen relschoppers: Blijf van stad af

Vreedzaam
De supporters verzamelden zich vanaf 18:00 uur op het Herdenkingsplein. Ongeveer een uur later zette de stoet zich in beweging. Strijdliederen van MVV zingend, trokken de supporters vanaf de Markt via de Sint Servaasbrug naar het treinstation. Vandaar liep de groep over de Wilhelminabrug weer terug naar het stadscentrum en diende het Vrijthof als eindpunt.

Beschermen
De supporters hadden maandag laten weten dat ze 'hun stad zouden beschermen' tegen eventuele relschoppers. Het rondje door de stad was bedoeld als signaal naar raddraaiers die in Maastricht vernielingen willen aanrichten of winkels willen plunderen, zoals afgelopen dagen al in andere steden gebeurde.

Franz Theunisz
Daarmee gaven de supporters, voor het grootste deel bestaand uit de harde kern Angel Side, gehoor aan een oproep die Franz Theunisz maandag deed. De Maastrichtse volkszanger: "Wij willen laten zien dat wij in Maastricht geen geweld hoeven. De politie heeft het al zwaar genoeg. Deze jongens staan hier om te laten zien dat ze van de stad houden. Ik hoop dat ze het ook laten zien in Sittard, Kerkrade, Venlo, Geleen."

Ruiten inslaan, vernielen, plunderen, dat hoort niet bij Nederland, zei Theunisz. "Al die horeca die al zoveel schade heeft. We begrijpen de onvrede dat je na negen uur niet de straat op mag, maar daar hoort geen geweld bij."

Politie houdt toezicht
De politie was massaal op de been, maar hoefde niet in te grijpen. De sfeer was ontspannen en de politie en supporters stonden duidelijk aan dezelfde kant. Hoewel de supporters zich zichtbaar niet hielden aan de coronabeperkingen, was dat voor de politie even geen prioriteit om tegen op te treden. "We waren met de groep in verbinding, het handhaven van de openbare orde ging voor", liet een woordvoerder weten.

'We staan klaar'
Rond 20:30 uur wezen agenten de supporters op de naderende avondklok die een half uur later zou ingaan. Dat had duidelijk effect. De groep supporters loste snel op en het Vrijthof kreeg een verlaten aanzicht. Wel kondigden de fans aan dat ze 'klaar staan deze en komende avonden' in het geval dat relschoppers het erop wagen.

Lees ook: Burgemeester kondigt noodverordening af voor Maastricht

Noodverordening
Vanwege signalen dat er iets op stapel stond, heeft Maastricht dinsdagmiddag een noodverordening afgekondigd. Uit voorzorg timmerden ondernemers eerder op de dag hun zaak al dicht.

Lees ook: Limburgse winkels dichtgetimmerd uit angst voor rellen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen