Overslaan en naar de inhoud gaan

Man zakt door dak loods: Belfelds bedrijf verantwoordelijk

Geplaatst opmaandag 2 augustus 2021 - 16:23

Volgens de rechtbank Oost-Brabant zijn een Belfelds bedrijf en een 52-jarige directeur verantwoordelijk voor een noodlottig ongeval van een werknemer die door het dak van een metershoge loods zakte.

Het ongeluk leidde uiteindelijk tot de dood van het slachtoffer, maar volgens de rechtbank was er geen sprake van dood door schuld. Dood door schuld is een misdrijf waarbij iemand verantwoordelijk kan worden gehouden voor het overlijden van een ander, maar dat was hier niet het geval.

De rechtbank legt het bedrijf een geldboete van 30.000 euro op, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk. Daarnaast kreeg de directeur een taakstraf van 80 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk

Bedlegerigheid
In mei 2018 ging het mis in Berkel-Enschot in Noord-Brabant. Het bedrijf kreeg de opdracht om asbestsaneringswerkzaamheden uit te voeren aan een loods. Een medewerker klom via een ladder het dak op en zakte daar doorheen. Hij kwam ruim vijf meter lager op een betonnen vloer terecht. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en heeft in coma gelegen. De werknemer kon niet meer op eigen kracht staan en moest noodgedwongen in bed blijven liggen. Daarbij kwam hij ook in een blijvende toestand van hulpbehoevendheid terecht. Vanwege zijn uitzichtloze situatie heeft het slachtoffer zelf verzocht te sterven.

Veiligheid
De rechtbank oordeelde maandag dat het bedrijf en de leidinggevende schuld hebben aan het zware letsel dat de man opliep. Het bedrijf was namelijk wel verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid. De man droeg weliswaar een harnas en had een valblok bij zich om zich te kunnen aanlijnen, maar deed dit uiteindelijk niet. In het werkplan stond namelijk niet vermeld dat hij zich vast had moeten maken. Verder was er geen toezicht aanwezig om te controleren of het slachtoffer zichzelf had aangelijnd en op het dak waren geen leuningen aangebracht.

'Voelt de financiële boete'
"Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er verder rekening mee dat het bedrijf inmiddels niet meer actief is, dat geen omzet meer wordt gegenereerd en dat het besluit tot opheffing reeds is genomen. De leidinggevende werkt nu als zzp-er en voelt de financiële boete van zijn bedrijf", aldus de rechters.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen