Overslaan en naar de inhoud gaan

Man veroordeeld voor plan moordaanslag op Ad Paes

Geplaatst opvrijdag 8 maart 2019 - 11:35

De 67-jarige Jan W. uit het Belgische Wuustwezel is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 27 maanden celstraf voor het beramen van een moordaanslag op de uit Sittard afkomstige zakenman Ad Paes.

De rechtbank acht in haar vonnis van 28 februari bewezen dat W. iemand had ingeschakeld om Paes dood te schieten.

Voorbereidingen
Jan W. had zelfs al uitgebreid met de huurmoordenaar besproken hoe de woonsituatie van Paes in het Belgische Esneux was, tot aan de beplanting rondom zijn huis en de aanwezigheid van personeel toe. Ook had hij de beoogde moordenaar informatie verschaft over de route die Paes dagelijks aflegt tussen zijn woning en zijn werk in Maastricht.

Betaling
De opdrachtgever had al een voorschot van 2.500 euro betaald voor de aanschaf van een vuurwapen en een motorscooter die voor de aanslag zou worden gebruikt. Als de klus geklaard was, zou de huurmoordenaar nog eens 1.000 euro krijgen.

Lees ook: Jan W. had geld over voor moord op Ad Paes

Afpersing
De huurmoordenaar heeft verklaard nooit van plan te zijn geweest Paes echt te vermoorden. Hij was alleen uit op het geld en wilde Jan W. afpersen. Hij nam het telefoongesprek op waarin de twee uitgebreid over de moord spraken. Dat gesprek speelde een belangrijke rol bij de veroordeling van W.

Isolement
De rechtbank heeft in het vonnis meegenomen dat de 67-jarige opdrachtgever eenzaam en kwetsbaar was, en in een isolement leefde. De huurmoordenaar heeft volgens de rechtbank een kwalijke rol gespeeld en daar misbruik van gemaakt.

Ghana
Volgens Paes werkte Jan W. jarenlang voor hem als directeur van zijn bedrijf in Ghana. De echtgenote van de man is in 2014 in Ghana veroordeeld tot drie jaar cel voor het doen van valse aangifte over kindermisbruik door Ad Paes.

Lees ook: Vrouw die Ad Paes beschuldigde van misbruik de cel in

Motief
Jan W. kwam volgens de rechtbank tot het plan voor de moord uit angst voor Paes. Hij gaf opdracht voor de liquidatie omdat zijn vrouw binnen enkele maanden vrij zou komen uit haar Ghanese cel en hij was bang dat Paes wraak zou nemen voor de valse aangifte.

'Constante angst'
Angst leefde niet alleen bij Jan W. Uit de slachtofferverklaring die Ad Paes heeft afgelegd blijkt dat ook hij in 'constante angst' leefde dat hij door de verdachte of een door hem ingeschakelde huurmoordenaar zou worden omgebracht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen