Overslaan en naar de inhoud gaan

Man veroordeeld voor plan moordaanslag op Ad Paes

Geplaatst opvrijdag 8 maart 2019 - 11:35

De 67-jarige Jan W. uit het Belgische Wuustwezel is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 27 maanden celstraf voor het beramen van een moordaanslag op de uit Sittard afkomstige zakenman Ad Paes.

De rechtbank acht in haar vonnis van 28 februari bewezen dat W. iemand had ingeschakeld om Paes dood te schieten.

Voorbereidingen
Jan W. had zelfs al uitgebreid met de huurmoordenaar besproken hoe de woonsituatie van Paes in het Belgische Esneux was, tot aan de beplanting rondom zijn huis en de aanwezigheid van personeel toe. Ook had hij de beoogde moordenaar informatie verschaft over de route die Paes dagelijks aflegt tussen zijn woning en zijn werk in Maastricht.

Betaling
De opdrachtgever had al een voorschot van 2.500 euro betaald voor de aanschaf van een vuurwapen en een motorscooter die voor de aanslag zou worden gebruikt. Als de klus geklaard was, zou de huurmoordenaar nog eens 1.000 euro krijgen.

Lees ook: Jan W. had geld over voor moord op Ad Paes

Afpersing
De huurmoordenaar heeft verklaard nooit van plan te zijn geweest Paes echt te vermoorden. Hij was alleen uit op het geld en wilde Jan W. afpersen. Hij nam het telefoongesprek op waarin de twee uitgebreid over de moord spraken. Dat gesprek speelde een belangrijke rol bij de veroordeling van W.

Isolement
De rechtbank heeft in het vonnis meegenomen dat de 67-jarige opdrachtgever eenzaam en kwetsbaar was, en in een isolement leefde. De huurmoordenaar heeft volgens de rechtbank een kwalijke rol gespeeld en daar misbruik van gemaakt.

Ghana
Volgens Paes werkte Jan W. jarenlang voor hem als directeur van zijn bedrijf in Ghana. De echtgenote van de man is in 2014 in Ghana veroordeeld tot drie jaar cel voor het doen van valse aangifte over kindermisbruik door Ad Paes.

Lees ook: Vrouw die Ad Paes beschuldigde van misbruik de cel in

Motief
Jan W. kwam volgens de rechtbank tot het plan voor de moord uit angst voor Paes. Hij gaf opdracht voor de liquidatie omdat zijn vrouw binnen enkele maanden vrij zou komen uit haar Ghanese cel en hij was bang dat Paes wraak zou nemen voor de valse aangifte.

'Constante angst'
Angst leefde niet alleen bij Jan W. Uit de slachtofferverklaring die Ad Paes heeft afgelegd blijkt dat ook hij in 'constante angst' leefde dat hij door de verdachte of een door hem ingeschakelde huurmoordenaar zou worden omgebracht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen