Overslaan en naar de inhoud gaan

Man veroordeeld voor oproep tot massale mondkapjes-boycot

Geplaatst opdonderdag 11 februari 2021 - 14:42

Een Facebook-oproep om massaal te gaan winkelen zonder mondkapje levert Youri P. (44) een veroordeling op. De man uit Schinveld heeft een taakstraf van zestig uur gekregen.

Volgens de rechter is er voldoende bewijs voor opruiing.

Mens als experiment
De veertiger stond donderdag voor de rechter en bleek daar een fel tegenstander van het mondkapjesbeleid in ons land. "Jullie zijn ons aan het veroordelen voor iets dat niet kan. Laat mij maar eens zien dat ik dit moet dragen. Dat dit veilig is, dat dit goed is voor de gezondheid. Als corona bestond, vloog het wel om de mondkap heen. Wij worden gewoon gebruikt als experiment."

Hugo voor de rechter
Youri voelt zich gesteund door uitspraken van vicepremier Hugo de Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel. "Zij hebben al gezegd dat helemaal niet is aangetoond dat het helpt, die mondkap. Is dat dan ook opruiing? Hugo moet hier voor de rechter zitten, niet ik. Dit beleid snapt geen mens. Wij moeten maar meedoen met deze onzin."

Mondkapjes-evenement
Dit alles maakte dat Youri in november in de digitale pen klom. Op Facebook plaatste hij een bericht en maakte hij een winkelen-zonder-mondkapje-evenement aan. "Wie heeft zin? Deel dit bericht, dan kunnen we het onszelf leuk maken. Sluit je aan", schreef Youri. Donderdag zei hij nog steeds achter die woorden te staan. De veertiger wil blijven strijden tot deze 'kutregel' is verdwenen.

Grenzen van de wet
De aanklager zei donderdag de frustratie van Youri wel te begrijpen. "En vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar er zijn grenzen. En de wet is zo'n grens. U mag natuurlijk zonder mondkapje rondlopen en die boetes allemaal aanvechten. Dat is uw goed recht. Maar anderen oproepen dat ook te doen, dat raakt de openbare orde. Dan gaat het niet meer over de inhoud."

Vieze boekjes
Eerder schreef Youri op Facebook dat hij de basisschool in Schinveld 'in de fik' zou steken als zijn kinderen weer met 'vieze boekjes' thuis zouden komen. "Dat ging over vingeren en aftrekken, dat is toch niet normaal. Dus ik heb dat voor de grap geschreven, ja." Volgens Youri is inmiddels ook weer alles koek en ei tussen hem en de schooldirectie. "Ik heb mijn excuses aangeboden."

Justitie eiste donderdag tachtig uur taakstraf voor beide zaken, de rechter maakte daar zestig uur van. "Fijn, bedankt!", zei een opvallend vrolijke Youri na die veroordeling. "Nu kan ik in ieder geval verder strijden. Als ik was vrijgesproken, werd ik over twee weken weer opgepakt en moesten we dit allemaal opnieuw doen."

Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen