Overslaan en naar de inhoud gaan

Man ontsnapte aan de dood dankzij twijfelende Thijs H.

Geplaatst opmaandag 22 juni 2020 - 16:11

Een man is aan de dood ontsnapt tijdens een wandeling op de Brunssummerheide, op 7 mei 2019. Drievoudig moordenaar Thijs H. (28) zocht naar een slachtoffer, maar liet de man na enige twijfel lopen. Later die dag doodde hij twee andere wandelaars in het natuurgebied.

Dat vertelde de Brunssumse twintiger maandag, tijdens de eerste zittingsdag van zijn inhoudelijke proces.

Lees ook: Thijs H. zocht bewust eigen grens op: 'Zucht naar chaos'

Moordopdrachten
Thijs deed maandag uitgebreid uit de doeken waarom hij de moorden pleegde. Er werd naar eigen zeggen in codetaal met hem gecommuniceerd, bijvoorbeeld door mensen in series als BoJack Horseman en That 70's Show en via kentekens en verkeersborden. De codes waren afkomstig van 'het systeem', zoals Thijs het noemt. Hij kreeg van dat systeem opdracht om te moorden.

Willekeurig slachtoffer
Deed hij dat niet, dan werd zijn familie uitgemoord. Op 4 mei 2019 sloeg hij voor het eerst toe. Dat deed hij in de Scheveningse Bosjes in Den Haag, de stad waarin hij op kamers woonde. Volgens Thijs was de 56-jarige Etsuko een willekeurig slachtoffer. Hij had bewust zijn telefoon uitgezet om te voorkomen dat hij getraceerd werd, ging naar het bosgebied en stak op de vrouw in tot ze dood was.

Vinger in jaszak
Hij sneed de linkerpink van de vrouw af. "Omdat ik dacht dat ik bewijs nodig had. Maar ik heb 'm snel daarna weggegooid, omdat ik er niet tegen kon die vinger in mijn jaszak te hebben." Volgens Thijs was 'het systeem' echter niet tevreden. Hij moest een dubbele moord plegen. Pas dan zouden hij en zijn geliefden veilig zijn.

Lees ook: Thijs H. werd maandenlang afgeluisterd in gevangenis

Soort speurtocht
Op 7 mei was hij terug in Brunssum, waar zijn ouders wonen. Hij besloot die dag zijn opdracht uit te voeren, zei hij. "De Brunssummerheide was de enige plek die geschikt was om dat te doen, een plek waar niet te veel en niet te weinig mensen zijn", legde hij maandag uit. "Ik dacht dat ik een soort speurtocht moest volgen, een pad. Daar ging ik op zoek."

Geen moed
Op dat pad liep er een jonge man voorbij. "Maar ik kreeg de moed niet verzameld." Het had er volgens Thijs deels mee te maken dat de man nog jong was. "Toen kwam ik weer iemand tegen en toen deed ik het", zei hij over de moord op Diny (63). Na een korte pauze rende hij met een mes op Frans (68) af. Die verzette zich, sloeg Thijs met een hondenriem, maar ook hij werd doodgestoken.

Juichende kentekens
Volgens Thijs was 'het systeem' tevreden. "Na die moorden dacht ik dat kentekens me toejuichten. Ik dacht dat er berichten in zaten die zeiden: goed zo!" Ook bij vrijwel alle andere vragen over de moorden en de dagen daaromheen, verwees Thijs naar 'het systeem'. Zo ook toen hem werd gevraagd waarom hij voorgeschreven medicijnen niet slikte.

Lees ook: Mogelijk geen cel: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De codetaal, 'het systeem', het zou allemaal het resultaat zijn geweest van psychoses. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseren Thijs volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Justitie is kritisch op dat advies en denkt dat Thijs zelf (deels) de hand had in zijn psychoses. De officieren wijzen op zijn drugsverslaving en verdachte zoekopdrachten op internet over het veinzen van psychoses.

Dinsdag wordt het proces voortgezet. Dan komen ook nabestaanden van de slachtoffers aan het woord. Volgende week dinsdag komt justitie met haar strafeis en woensdag komt Serge Weening, advocaat van Thijs, aan het woord.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen