Overslaan en naar de inhoud gaan

Man gestraft voor hulp bij zelfdoding vader

Geplaatst opdinsdag 26 februari 2019 - 14:42

Een 48-jarige man is dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor hulp bij de zelfdoding van zijn vader. Dat gebeurde in 2016 in Kerkrade.

Volgens de rechter is bewezen dat de man een speciale installatie in elkaar heeft gezet, die door zijn vader is gebruikt om zijn leven te beëindigen.

Politie ingelicht
De man was in de woning terwijl zijn vader zichzelf van het leven beroofde. Junior maakte daarvoor een installatie waarin heliumtanks waren gekoppeld aan een zak, die de vader over het hoofd kon trekken. Een dag later lichtte hij de politie in.

Duidelijke doodswens
Zijn vader was al enige tijd ziek en had een duidelijke doodswens. De rechter stelt vast dat zijn zoon daarbij behulpzaam wilde zijn. 'De verdachte was ervan overtuigd dat hij moreel juist handelde, maar hij is onvoldoende kritisch geweest tegenover het verlangen van zijn vader om te sterven en tegenover zijn eigen wens om zijn vader te helpen', schrijft de rechter in een verklaring.

'Hij heeft zich onvoldoende vragen gesteld bij de juistheid van zijn daden en onvoldoende gezocht naar alternatieven. Ook heeft hij geen overleg gevoerd met naaste familie of een arts', schrijft de rechtbank in een verklaring. Met de opgelegde straf wil de rechtbank ook een signaal geven. 'Hulp bij zelfdoding kan niet straffeloos blijven, ook al gebeurt dat met de beste bedoelingen.'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen