Overslaan en naar de inhoud gaan

Man (27) gearresteerd voor plannen moordaanslag in Sittard

Geplaatst opmaandag 9 november 2020 - 7:10

Een 27-jarige man is gearresteerd voor het plannen van een moordaanslag in Sittard. Justitie kwam de man en diens plannen op het spoor via EncroChat, een chatdienst die onlangs gekraakt werd.

Dat vertellen verschillende bronnen in gesprek met L1. Justitie bevestigt de aanhouding van de man.

Voorbereiding moord
De twintiger is op 28 oktober gearresteerd en zit sindsdien vast in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Om diezelfde reden wil een justitiewoordvoerster enkel kwijt dat de man vastzit voor 'voorbereidingshandelingen voor moord'. Bronnen vertellen L1 dat het gaat om een afrekening in het drugsmilieu.

Cruciale kraak
Het is nog niet helder op wie de man het gemunt had en of er meer verdachten zijn. Wel is duidelijk dat het kraken van EncroChat een grote rol speelde in de arrestatie. Politie en justitie hebben dankzij die actie de beschikking over miljoenen berichten die tussen april en halverwege juni van dit jaar zijn gestuurd. In Nederland had de chatdienst 12.000 gebruikers; volgens de politie met name criminelen.

Potentiële goudmijn
De Encro-kraak leverde een potentiële goudmijn aan informatie op voor internationale opsporingsdiensten. Criminelen waanden zich immers onbespied, terwijl ze met elkaar chatten over hun handel en wandel. In Nederland werd plots het ene na het andere grote drugstransport onderschept en het regende arrestaties in grote dossiers.

In Limburg droegen de chats recent nog bij aan het oprollen van een groot hennepnetwerk, met Beek als zwaartepunt. Ook Sandro P. (44) uit Landgraaf is vermoedelijk gearresteerd nadat zijn chatgespreken zijn meegelezen. Hij wordt verdacht van grootschalige drugshandel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen