Overslaan en naar de inhoud gaan

Man (27) gearresteerd voor plannen moordaanslag in Sittard

Geplaatst opmaandag 9 november 2020 - 7:10

Een 27-jarige man is gearresteerd voor het plannen van een moordaanslag in Sittard. Justitie kwam de man en diens plannen op het spoor via EncroChat, een chatdienst die onlangs gekraakt werd.

Dat vertellen verschillende bronnen in gesprek met L1. Justitie bevestigt de aanhouding van de man.

Voorbereiding moord
De twintiger is op 28 oktober gearresteerd en zit sindsdien vast in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Om diezelfde reden wil een justitiewoordvoerster enkel kwijt dat de man vastzit voor 'voorbereidingshandelingen voor moord'. Bronnen vertellen L1 dat het gaat om een afrekening in het drugsmilieu.

Cruciale kraak
Het is nog niet helder op wie de man het gemunt had en of er meer verdachten zijn. Wel is duidelijk dat het kraken van EncroChat een grote rol speelde in de arrestatie. Politie en justitie hebben dankzij die actie de beschikking over miljoenen berichten die tussen april en halverwege juni van dit jaar zijn gestuurd. In Nederland had de chatdienst 12.000 gebruikers; volgens de politie met name criminelen.

Potentiële goudmijn
De Encro-kraak leverde een potentiële goudmijn aan informatie op voor internationale opsporingsdiensten. Criminelen waanden zich immers onbespied, terwijl ze met elkaar chatten over hun handel en wandel. In Nederland werd plots het ene na het andere grote drugstransport onderschept en het regende arrestaties in grote dossiers.

In Limburg droegen de chats recent nog bij aan het oprollen van een groot hennepnetwerk, met Beek als zwaartepunt. Ook Sandro P. (44) uit Landgraaf is vermoedelijk gearresteerd nadat zijn chatgespreken zijn meegelezen. Hij wordt verdacht van grootschalige drugshandel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen