Overslaan en naar de inhoud gaan

Maleisische rechtbank: 'Dood Ivana Smit was ongeluk'

Geplaatst opvrijdag 8 maart 2019 - 6:38

De dood van het Sittardse model Ivana Smit in 2017 was een ongeluk.

Dat concludeert de rechtbank in Kuala Lumpur na een anderhalf jaar durend proces. Er komt geen strafzaak over de dood van de jonge vrouw.

In beroep
Sébas Diekstra gaat namens de nabestaanden van Smit in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. "De rechter heeft overwogen dat er gelet op een aantal aanwijzingen wel sprake zou kunnen zijn van een misdrijf, maar zij niet meer exact kan vaststellen wat er is gebeurd tussen Ivana en het echtpaar. Het lijkt er echter op dat de rechter heeft overwogen dat Ivana al in het appartement is overleden", aldus Diekstra.

Lees ook: Weer tegenstrijdige getuigenis in zaak-Ivana Smit

Slepend proces
De rechtbank in de Maleisische hoofdstad is anderhalf jaar bezig geweest met het onderzoek naar de omstandigheden rond de dood van het 18-jarige model. Smit overleed in december 2017 nadat ze van het balkon van de twintigste verdieping van een hotel naar beneden was gevallen. Ze had in het hotel de nacht doorgebracht met het Amerikaanse echtpaar Alexander en Luna Johnson. In het anderhalf jaar durende onderzoek zijn getuigen gehoord die meer konden vertellen over de laatste uren van de Sittardse vrouw.

Opvallende afwezige was het Amerikaanse echtpaar bij wie Smit de fatale avond en nacht was. Zij kwamen niet opdagen.

Onderzoek
De politie leek aanvankelijk uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet. Op verzoek van Diekstra begon het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit. De Maleisische rechtbank besloot daarop in de zomer alsnog te onderzoeken hoe Smit is gestorven.

Warrig verlopen
Tijdens de verhoren bleek dat het onderzoek op een aantal punten warrig is verlopen. Zo werd het appartement van de Amerikanen niet meteen verzegeld en konden die er een schoonmaakster aan het werk zetten.

De patholoog die oordeelde dat de val Smit fataal was geworden, bleek het lichaam van de jonge vrouw niet op de dag zelf en niet op locatie te hebben onderzocht. Een andere patholoog trok haar verklaring eerder al in. Een Nederlandse deskundige stelde dat Smit mogelijk al voor de val is overleden.

Lees ook: Veel verschillen tussen onderzoeken naar Ivana Smit

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen