Overslaan en naar de inhoud gaan

Makelaar moet woningkopers wijzen op kans op overstroming

Geplaatst opdonderdag 13 februari 2020 - 7:52

Makelaars in de regio tussen Mook en Gennep moeten potentiële kopers van huizen erop wijzen dat er een overstromingsrisico in het gebied is.

Volgens De Gelderlander gebeurt dat echter lang niet altijd. De gemeente Gennep roept makelaars nu op potentiële kopers te informeren over het risico.

Onderwater zetten
Het risico op overstromingen in het gebied is al jaren bekend, maar door de discussie over de Lob van Gennep wordt het wel weer actueel. In dat omstreden plan worden mogelijk vijf dorpen in de kop van Noord-Limburg bewust onder water worden gezet bij extreem hoogwater, om steden verderop te beschermen.

Lees ook: Lob van Gennep: onder water zetten dorpen blijft mogelijk

Geen schadevergoeding
Eigenaren van huizen die na 19 april 1996 gebouwd zijn of een flinke verbouwing hebben gehad, krijgen geen schadevergoeding van de overheid bij een overstroming. Bij de bouw van deze huizen moet namelijk rekening zijn gehouden met de kans op een overstroming. Deze zijn dus met 'eigen risico' gebouwd.

Hoewel dit al jaren bekend is, bleek 'uit gesprekken met de omgeving dat deze informatie niet actief aan kopers werd medegedeeld', laat een woordvoerder van de gemeente Gennep aan de krant weten.

Drie scenario's
Het is nog niet bekend wat er exact gaat gebeuren in het plan Lob van Gennep. Momenteel worden daar drie verschillende scenario's onderzocht. In de eerste variant worden de dijken flink verhoogd. In de tweede optie worden er één of meerdere drempels in de dijken gezet waar water overheen kan bij extreem hoogwater.

Bij de variant met de minste kans op een flinke overstroming worden de dorpen Ven-Zelderheide, Ottersum, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek bewust onder water gezet om stroomafwaarts gelegen steden te beschermen.

Invloed op verkoop
De onzekerheid over de plannen hebben nu al invloed op de verkoop van woningen in de regio vertelt een makelaar in De Gelderlander. "Ik had laatst iemand die vanwege de polemiek zei: ik koop niet hier, ik ga naar Groesbeek."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen