Overslaan en naar de inhoud gaan

Makelaar moet woningkopers wijzen op kans op overstroming

Geplaatst opdonderdag 13 februari 2020 - 7:52

Makelaars in de regio tussen Mook en Gennep moeten potentiële kopers van huizen erop wijzen dat er een overstromingsrisico in het gebied is.

Volgens De Gelderlander gebeurt dat echter lang niet altijd. De gemeente Gennep roept makelaars nu op potentiële kopers te informeren over het risico.

Onderwater zetten
Het risico op overstromingen in het gebied is al jaren bekend, maar door de discussie over de Lob van Gennep wordt het wel weer actueel. In dat omstreden plan worden mogelijk vijf dorpen in de kop van Noord-Limburg bewust onder water worden gezet bij extreem hoogwater, om steden verderop te beschermen.

Lees ook: Lob van Gennep: onder water zetten dorpen blijft mogelijk

Geen schadevergoeding
Eigenaren van huizen die na 19 april 1996 gebouwd zijn of een flinke verbouwing hebben gehad, krijgen geen schadevergoeding van de overheid bij een overstroming. Bij de bouw van deze huizen moet namelijk rekening zijn gehouden met de kans op een overstroming. Deze zijn dus met 'eigen risico' gebouwd.

Hoewel dit al jaren bekend is, bleek 'uit gesprekken met de omgeving dat deze informatie niet actief aan kopers werd medegedeeld', laat een woordvoerder van de gemeente Gennep aan de krant weten.

Drie scenario's
Het is nog niet bekend wat er exact gaat gebeuren in het plan Lob van Gennep. Momenteel worden daar drie verschillende scenario's onderzocht. In de eerste variant worden de dijken flink verhoogd. In de tweede optie worden er één of meerdere drempels in de dijken gezet waar water overheen kan bij extreem hoogwater.

Bij de variant met de minste kans op een flinke overstroming worden de dorpen Ven-Zelderheide, Ottersum, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek bewust onder water gezet om stroomafwaarts gelegen steden te beschermen.

Invloed op verkoop
De onzekerheid over de plannen hebben nu al invloed op de verkoop van woningen in de regio vertelt een makelaar in De Gelderlander. "Ik had laatst iemand die vanwege de polemiek zei: ik koop niet hier, ik ga naar Groesbeek."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen