Overslaan en naar de inhoud gaan

Makelaar moet woningkopers wijzen op kans op overstroming

Geplaatst opdonderdag 13 februari 2020 - 7:52

Makelaars in de regio tussen Mook en Gennep moeten potentiële kopers van huizen erop wijzen dat er een overstromingsrisico in het gebied is.

Volgens De Gelderlander gebeurt dat echter lang niet altijd. De gemeente Gennep roept makelaars nu op potentiële kopers te informeren over het risico.

Onderwater zetten
Het risico op overstromingen in het gebied is al jaren bekend, maar door de discussie over de Lob van Gennep wordt het wel weer actueel. In dat omstreden plan worden mogelijk vijf dorpen in de kop van Noord-Limburg bewust onder water worden gezet bij extreem hoogwater, om steden verderop te beschermen.

Lees ook: Lob van Gennep: onder water zetten dorpen blijft mogelijk

Geen schadevergoeding
Eigenaren van huizen die na 19 april 1996 gebouwd zijn of een flinke verbouwing hebben gehad, krijgen geen schadevergoeding van de overheid bij een overstroming. Bij de bouw van deze huizen moet namelijk rekening zijn gehouden met de kans op een overstroming. Deze zijn dus met 'eigen risico' gebouwd.

Hoewel dit al jaren bekend is, bleek 'uit gesprekken met de omgeving dat deze informatie niet actief aan kopers werd medegedeeld', laat een woordvoerder van de gemeente Gennep aan de krant weten.

Drie scenario's
Het is nog niet bekend wat er exact gaat gebeuren in het plan Lob van Gennep. Momenteel worden daar drie verschillende scenario's onderzocht. In de eerste variant worden de dijken flink verhoogd. In de tweede optie worden er één of meerdere drempels in de dijken gezet waar water overheen kan bij extreem hoogwater.

Bij de variant met de minste kans op een flinke overstroming worden de dorpen Ven-Zelderheide, Ottersum, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek bewust onder water gezet om stroomafwaarts gelegen steden te beschermen.

Invloed op verkoop
De onzekerheid over de plannen hebben nu al invloed op de verkoop van woningen in de regio vertelt een makelaar in De Gelderlander. "Ik had laatst iemand die vanwege de polemiek zei: ik koop niet hier, ik ga naar Groesbeek."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen