Overslaan en naar de inhoud gaan

Makado gaat 'knallen' zodat winkels dinsdag weer open zijn

Geplaatst opmaandag 29 november 2021 - 21:44

Schoonmakers, elektriciens, bouwploegen en techneuten zijn maandagavond massaal opgetrommeld om het gehavende winkelcentrum Makado in Beek weer op te knappen. Het doel is om dinsdagochtend weer open te zijn voor het publiek.

Een deel van het systeemplafond kwam maandag rond 19:00 uur omlaag. Niemand raakte gewond. Door de vervroegde sluitingstijden vanwege de coronamaatregelen waren er minder mensen in het gebouw dan normaal. Alleen de supermarkten Albert Heijn en Lidl waren op dat moment nog geopend.

Lees ook: Deel plafond winkelcentrum Makado stort naar beneden

Boven alle rampspoed die winkelcentrum Makado maandag treft, torent de werklust en het optimisme van de winkeleigenaren uit. "We gaan deze nacht knallen en proberen om dinsdagochtend alle winkels weer gewoon open te krijgen", zegt Robert Gerbracht.

Lees verder na het filmpje

Sprinklersysteem
Volgens de voorzitter van de ondernemersvereniging zijn werkzaamheden aan het sprinklersysteem de oorzaak dat het plafond omlaag kwam. "We zijn bezig om het netwerk van het blussysteem uit te breiden. Daarbij is een lekkage ontstaan. Het water is in de plafonddelen gezogen en er is een laagje water op het plafond komen te staan. Door dat extra gewicht heeft de bevestiging het begeven."

Omdat de plafonddelen samenhangen in een systeembouw, is een domino-effect ontstaan waarbij het ene deel het volgende omlaag trok. Dat ging door over een lengte van 150 meter, tot aan een zogeheten dillitatielijn die het plafondsysteem onderbreekt.

Vijf voor twaalf
Gerbracht merkt op dat het door de vroege avondsluiting van 17:00 uur al vijf voor twaalf is voor de winkeliers. "De coronamaatregelen hakken er flink in. Juist in de drukste winkelperiode van het jaar. En nu krijgen we ook dit nog over ons heen. Dat doet veel met de ondernemers. Ja, ze reageren geschokt."

Veerkracht
Toch gaat niemand bij de pakken neerzitten, bezweert Gerbracht. Volgens hem betekent de schade van maandagavond op dit moment helemaal niets. Zolang het doel wordt gehaald om dinsdag weer op normale wijze open te gaan. "Ik ben verrast over de veerkracht van mijn team en de winkeliers. We krijgen daarbij ook alle steun van de gemeente, brandweer, bouwbedrijven, schoonmaakploegen en noem maar op. Dat is hartverwarmend."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen