Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Magistrale zege Verstappen zegen voor de sport'

Geplaatst opmaandag 1 juli 2019 - 10:59

De imposante inhaalrace die Max Verstappen zondag in Oostenrijk zijn zesde grand prix-overwinning in zijn carrière opleverde, was volgens Xavier Maassen niet alleen voor de coureur zelf van enorm belang.

"Wie dit gezien heeft, gaat ook de komende weekenden weer voor de buis zitten", zegt Maassen. "Deze zege is een zegen voor Max zelf, voor Red Bull en Honda, maar zeker ook voor de sport in zijn algemeenheid."

Lees ook: Max Verstappen eerste in GP van Oostenrijk

Bizar
Na enkele slaapverwekkende races werd de Mercedes-hegemonie in Oostenrijk eindelijk verstoord. Uitgerekend op de Red Bull Ring bleek Verstappen's Red Bull wél in staat om met de Mercedessen en Ferrari's te concurreren. "Hoe kon de Red Bull op de harde band zó goed gaan?", vraagt Maassen zich af. "Het snelheidsverschil was mega, bizar. Verstappen haalt zomaar een Mercedes en twee Ferrari's in. Bandenmanagement is op deze baan cruciaal gebleken. Na de pitstops was Max duidelijk de snelste van het veld."

'Genoeg precedenten voor een straf'
Verstappen kwam als eerste over de finishstreep nadat hij enkele ronden eerder Charles Leclerc letterlijk aan de kant had geschoven. Uren ná de race werd besloten dat die inhaalactie door de beugel kon en Verstappen dus niet bestraft werd. "Ik zag de bui al hangen. Er zijn genoeg precedenten op basis waarvan je hier Verstappen ook had kunnen bestraffen, maar dat is altijd moeilijk vergelijken. Maar het is goed dat ze voor het racersperspectief hebben gekozen", oordeelt Maassen.

Lees ook: Verstappen behoudt eerste plek GP Oostenrijk

Signaal
"Je moet je wat dat betreft ook afvragen welke kant je op wil met de sport", vervolgt Maassen. "Toegegeven, Verstappen zocht wel de grens op met zijn actie, de vraag is of hij met het snelheidsverschil niet beter een ander moment had kunnen uitkiezen om het zichzelf makkelijker te maken. Maar als je dit afkeurt, geef je naar de fans een verkeerd signaal af. Dan was het voor de sport echt een moeilijk verhaal geworden."

Magistraal
Het moordtempo waarmee Verstappen in de tweede helft van de race niet de minste coureurs opslokte - behalve Leclerc moesten ook Sebastian Vettel en Valtteri Bottas - was indrukwekkend. "Leclerc kon het nog een paar ronden pareren, maar heeft zijn eigen banden moeten verknallen toen Verstappen hem onder druk zette. Fantastisch. Dit was magistraal, zijn mooiste overwinning tot nu toe. En mooi dat het op dit moment gebeurt." In 2018 won Verstappen ook al in Oostenrijk. Daarnaast won hij al eens in Spanje, Maleisië en tweemaal in Mexico.

Lees ook: Honda is Verstappen zeer dankbaar

Anti-stall-systeem
Dat het een glorieuze middag zou worden, zag het aanvankelijk zeker niet naar uit. Bij de racestart verloren Verstappen en zijn Red Bull door een koppelingsfout zeven plaatsen. "Dat kan aan hemzelf, maar ook aan de instellingen op het stuur liggen", legt Maassen uit. "Hij viel in principe gewoon stil. Maar de auto's hebben een anti-stall-systeem zodat de auto een paar seconden neutraal blijft lopen en de coureur alsnog kan schakelen. Dat systeem mag Max dus dankbaar zijn."

Silverstone
In de WK-stand blijft de in Oostenrijk gezapig presterende Hamilton met 197 punten ruimschoots aan de leiding, gevolgd door teamgenoot Valtteri Bottas (166 punten). Verstappen (126 punten) heeft door zijn overwinning de derde plek overgenomen van Sebastian Vettel (123 punten). Het Formule 1-seizoen krijgt over twee weken een vervolg, dan met de Britse Grand Prix op het circuit van Silverstone.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Advertentie
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Advertentie
Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen