Overslaan en naar de inhoud gaan

'Magistrale zege Verstappen zegen voor de sport'

Geplaatst opmaandag 1 juli 2019 - 10:59

De imposante inhaalrace die Max Verstappen zondag in Oostenrijk zijn zesde grand prix-overwinning in zijn carrière opleverde, was volgens Xavier Maassen niet alleen voor de coureur zelf van enorm belang.

"Wie dit gezien heeft, gaat ook de komende weekenden weer voor de buis zitten", zegt Maassen. "Deze zege is een zegen voor Max zelf, voor Red Bull en Honda, maar zeker ook voor de sport in zijn algemeenheid."

Lees ook: Max Verstappen eerste in GP van Oostenrijk

Bizar
Na enkele slaapverwekkende races werd de Mercedes-hegemonie in Oostenrijk eindelijk verstoord. Uitgerekend op de Red Bull Ring bleek Verstappen's Red Bull wél in staat om met de Mercedessen en Ferrari's te concurreren. "Hoe kon de Red Bull op de harde band zó goed gaan?", vraagt Maassen zich af. "Het snelheidsverschil was mega, bizar. Verstappen haalt zomaar een Mercedes en twee Ferrari's in. Bandenmanagement is op deze baan cruciaal gebleken. Na de pitstops was Max duidelijk de snelste van het veld."

'Genoeg precedenten voor een straf'
Verstappen kwam als eerste over de finishstreep nadat hij enkele ronden eerder Charles Leclerc letterlijk aan de kant had geschoven. Uren ná de race werd besloten dat die inhaalactie door de beugel kon en Verstappen dus niet bestraft werd. "Ik zag de bui al hangen. Er zijn genoeg precedenten op basis waarvan je hier Verstappen ook had kunnen bestraffen, maar dat is altijd moeilijk vergelijken. Maar het is goed dat ze voor het racersperspectief hebben gekozen", oordeelt Maassen.

Lees ook: Verstappen behoudt eerste plek GP Oostenrijk

Signaal
"Je moet je wat dat betreft ook afvragen welke kant je op wil met de sport", vervolgt Maassen. "Toegegeven, Verstappen zocht wel de grens op met zijn actie, de vraag is of hij met het snelheidsverschil niet beter een ander moment had kunnen uitkiezen om het zichzelf makkelijker te maken. Maar als je dit afkeurt, geef je naar de fans een verkeerd signaal af. Dan was het voor de sport echt een moeilijk verhaal geworden."

Magistraal
Het moordtempo waarmee Verstappen in de tweede helft van de race niet de minste coureurs opslokte - behalve Leclerc moesten ook Sebastian Vettel en Valtteri Bottas - was indrukwekkend. "Leclerc kon het nog een paar ronden pareren, maar heeft zijn eigen banden moeten verknallen toen Verstappen hem onder druk zette. Fantastisch. Dit was magistraal, zijn mooiste overwinning tot nu toe. En mooi dat het op dit moment gebeurt." In 2018 won Verstappen ook al in Oostenrijk. Daarnaast won hij al eens in Spanje, Maleisië en tweemaal in Mexico.

Lees ook: Honda is Verstappen zeer dankbaar

Anti-stall-systeem
Dat het een glorieuze middag zou worden, zag het aanvankelijk zeker niet naar uit. Bij de racestart verloren Verstappen en zijn Red Bull door een koppelingsfout zeven plaatsen. "Dat kan aan hemzelf, maar ook aan de instellingen op het stuur liggen", legt Maassen uit. "Hij viel in principe gewoon stil. Maar de auto's hebben een anti-stall-systeem zodat de auto een paar seconden neutraal blijft lopen en de coureur alsnog kan schakelen. Dat systeem mag Max dus dankbaar zijn."

Silverstone
In de WK-stand blijft de in Oostenrijk gezapig presterende Hamilton met 197 punten ruimschoots aan de leiding, gevolgd door teamgenoot Valtteri Bottas (166 punten). Verstappen (126 punten) heeft door zijn overwinning de derde plek overgenomen van Sebastian Vettel (123 punten). Het Formule 1-seizoen krijgt over twee weken een vervolg, dan met de Britse Grand Prix op het circuit van Silverstone.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen